ManşetYerel

YSGP Bursa’dan ‘Yerinden Yönetim: Fatsa’dan Diyarbakır’a’ paneli

0

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP)Bursa İl Örgütü, Ördekli Kültür Merkezi’nde ‘Yerinden Yönetim: Fatsa’dan Diyarbakır’a konulu panel düzenledi.

YSGP Bursa Eş Sözcüsü Serdar Esen’in açılış konuşmasını yaptığı panele CHP PM üyesi Sena Kaleli, HDP 24. Dönem Milletvekili Demir Çelik ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez konuşmacı olarak katıldı. Panelin kolaylaştırıcılığını ise Mimar F. Özen Çerençe üstlendi.

16

CHP PM Üyesi Sena Kaleli, ‘’Merkeziyetçi yönetim anlayışının yerel yönetimlerin, yerinden ve öz yönetime dönüşmeyişi ve iktidar mücadelesi sonuçlarıyla Türkiye’nin bugün yönetilemez hale gelişidir. Herkesin birbirine yaşam hakkını tanıdığı anlayışın şehirler arasında yerleşiminin sağlanması gerekir. Sadece piyasa güçleriyle, kentsel dönüşümün sosyal, bilimsel yanını hiç dikkate alınmadan yapılması sonucunda maalesef Türkiye standartlaşmış şehirlerden oluşan, kimliğini kaybetmiş şehirler oluşmaya başlamıştır.”’ dedi.

Kaleli’den sonra söz alan ve bu ülke topraklarında 36 yıl önce ciddi bir deney yaratıldığını söyleye Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez, “Adaletsizliğin ve eşitsizliğin hüküm sürdüğü dünyada ve Türkiye’de bir yandan da dünyadaki Sosyalist Blok’un tartışmalı bir duruma düştüğü ve adeta geriye dönüşlerin yaşandığı, kendini geliştiremediği süreçte solun da aklının karıştığı bir dönemde bir deney ortaya çıktı. Fatsa sadece kapitalizme karşı bir eleştiri kurmuyordu, aynı zamanda sosyalizm ve bir sol eleştirisiydi. Egemenleri korkutan en büyük gerçek buydu. Çözüm açıktır, savaşa karşı duran, barışı isteyen aynı zamanda halkın kendini yönetmesini ve özellikle kimlik sorunu yaşayan, yıllarca baskılara maruz kalmış halkların yürüttüğü mücadelenin kazanımlarının hakkının verilmesini savunarak ancak savaş karşıtı bir politika ortaya konulabilir. Bugün Kürt halkının yürüttüğü mücadelenin Türkiye’nin batısında vicdanlarda yer açmasını olanaklı hale getirecek bir yol açmamız gerekiyor” diye konuştu.

17

HDP 24. Dönem Milletvekili Demir Çelik ise yaptığı konuşmada “Öz yönetim özdür, halktır. Devletten de iktidardan da önce vardır. İnsanlık milyonlarca yıl iktidar ve devlet olmadan demokratik, ekolojik ve ekonomik olarak kendini yönetmiştir. Rojova’da Kürtlerin ve diğer halkların kendini yönetiyor olması eşit, adalet ve özgürlük umutlarının yeşerdiği bir bölge olmasından dolayı engellenmek, karalanmak isteniyor. Demokratik özerklik bir parçalama projesi değildir, yeni bir hiyerarşik yapılanmanın bize bir faydası olmayacağını biliyoruz. 36 etnik 3 semavi dinin ve farklı inançların olduğu bu toplumda herkesi Türk ve İslam görme ısrarı yüz yıldır bize katliam ve soykırım getirdi. Devlet bana hizmet için vardır, eğer etmiyor, yok sayıyor inkar ediyorsa mücadelenin direniş araçlarıyla kendimi, kentimi, dilimi, dinimi korumak meşrudur.” şeklinde konuştu.

 

Haber: Serdar Esen

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.