Manşet

YK Enerji’nin yeşil yıkamasını protesto eden aktiviste takipsizlik kararı: Savcı ‘çevre duyarlılığı’ dedi

Muğla Milas’ta düzenlenen Zeytin Şenliği‘nin sponsorluğunu yapan termik santral şirketini protesto ettiği için halkı kin ve düşmanlığa tahrikten kovuşturma açılan İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel hakkında Milas Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verildi.

Komite tarafından yapılan açıklamada karar “Sayın Savcı, ekoloji hareketini, İkizköy mücadelesini gözaltılarla tehdit etmeye, sindirmeye çalışanlara, protesto hakkımızı elimizden almaya çalışanlara ders niteliğinde bir gerekçeli karar yazmış” şeklinde nitelendirildi.

‘Eylem çevre duyarlılığı kapsamında, halkı kine teşvik etmiyor’

Milas Cumhuriyet Savcısı Gümüşel’in suç işlemediğine hükmederek artan çevre kirliliğinin boyutuna dikkat çekerek iklim değişikliğine dikkat çekti. Savcı takipsizlik verdiği gerekçeli kararında şu ifadeleri kullandı:

“Yapılan soruşturma sonunda, şüphelinin taşıdığı dövizde yazılan söz ve şüphelinin attığı slogan içeriklerinin çevre kirliliği, çevrenin yok edilmesine karşı bir tepki mahiyetinde olduğu, günümüzde bu sorunun yani çevre kirliliği ve doğal ortamın bozulmasının tüm insanlığın ve dünyanın sorunu haline geldiği, bu konuda 191 üye ülkenin taraf olduğu, Birleşmiş Milletler İklim
Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında İklim Değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında dünyada birçok devletin katılımı ile Paris İklim Anlaşması’nın imzalandığı hususları da göz önüne alınarak, şüphelinin taşıdığı döviz ve attığı sloganların ilgili suçun düzenlendiği TCK 216 maddesi kapsamı içerisinde değerlendirilemeyeceği, meydana gelen olayda halkın bir kesimini başka bir kesimine karşı düşmanlaştırma şeklinden bir eylem ve kasıt bulunmadığı, yapılan eylemin çevre duyarlılığı kapsamında kaldığı, suçun unsurları bakımından oluşmadığı tüm dosya kapsamından anlaşılmakla, şüpheli hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir.”

Deniz Gümüşel: Doğayı katleden şirketlerin aklanmasına izin vermeyeceğiz

Konuya ilişkin olarak Yeşil Gazete’ye açıklamada bulunan Deniz Gümüşel, “İkizköy tam 40 yıldır Muğla’da süren kömür egemenliğine başkaldırdığı, hukuksuz kamulaştırmalara, yasadışı zeytin katliamlarına direndiği için sesi kısılmaya, susturulmaya çalışılıyor” dedi.

15 Kasım’da söz konusu protesto nedeniyle gözaltına alınan Gümüşel konuya ilişkin olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gözaltına alınmamı tam 3 yıldır İkizköylü dostlarımızla birlikte sürdürdüğümüz bu mücadeleye gözdağı olarak yorumlamış, tüm çevre ve ekoloji mücadelesi bileşenleri, demokratik kitle örgütleri, avukatlar ve barolar ile birlikte yaşamı savunmaya dair söz hakkımızın engellenemeyeceğini yüksek sesle dile getirmiştik. Milas Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği gerekçeli karar, adalet sisteminin de bu meşru hak arayışına, yaşam savunusuna tepkisiz kalamadığının göstergesidir. İkizköy’deki ve tüm ülke genelindeki doğa ve insanca yaşam mücadelemiz sürecek, susmayacağız! Doğayı katleden şirketlerin bu tür oyunlarla aklanmasına izin vermeyeceğiz.”

Ne olmuştu?

Deniz Gümüşel, Milas Zeytin Hasadı Festivali‘nin sponsorunun, İkizköy’de 20 bin zeytin ağacını kömür madeni için katleden Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ olmasını protesto etmişti. Milas’ta düzenlenen Zeytin Hasadı Festivali’nin ikinci gününde, 14 Kasım Pazar günü, “Ya ölmez ağaç zeytin, ya katil kömür” yazılı döviz taşıdığı ve slogan attığı için halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçu işlediği iddiasıyla, gözaltına alınmış ve bir gece Milas Emniyet Müdürlüğü‘nde Terörle Mücadele şubesinde alıkonulmuştu.

İkizköylülerin, çevre ve ekoloji hareketi bileşenlerinin sosyal medyaya ve medyanın haberlere taşıması ile, Gümüşel’in gözaltına alınmasına dair yoğun bir kamuoyu oluşmuştu. 300’e yakın avukat ve 60 ilin barosu basın açıklamaları yayınlayarak anayasal protesto hakkının engellenmesini kabul etmediklerini ve Deniz Gümüşel’in yanında olduklarını bildirmişlerdi.