Bilim-Teknoloji

[Yenilendi] Yine TÜBİTAK, yine Darwin

0

TÜBİTAK, evrim teorisinin sansürlenmesiyle ilgili çıkan haberlerin doğruları yansıtmadığını bildirdi.

TÜBİTAK’tan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, kurumun ”evrim teorisi” ile ilgili bilimsel yayınları hakkında bilgi eksikliğinden kaynaklanan haberlerin yer aldığı belirtildi.

Evrim teorisinin sansürlenmesiyle ilgili çıkan haberlerin doğruları yansıtmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

”Bu konuyla ilgili olarak ne Bilim Kurulumuzda ne de Yayın Danışma ve Değerlendirme Kurulumuzda herhangi bir karar alınmadığı gibi gündem dahi olmamıştır. Bilakis TÜBİTAK, dünyadaki tüm bilimsel araştırmaları ve gelişmeleri yakından takip etmekte, bu yayınları gerek akademik gerekse de popüler bilim kitapları olarak yayımlamayı sürdürmektedir.”

Ayrıca haberlerde adı geçen yazar ve kitaplar konusunda TÜBİTAK’ın herhangi sansürünün söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, ”Konu tamamen yayın hakkı sözleşmelerinin yenilenmesi süreçleri ve teklif haklarıyla ilgili olup, evrim teorisi yayınlarının kaldırmasıyla ilgili değildir. Kaldı ki evrim teorisi konusunda halihazırda hem yayında hem de baskı programında kitaplarımız bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

AA

****

Öte yandan üniversite öğrencileri “TÜBİTAK bilimi terk ediyor, Biz bilimin yolundayız” isminde bir bildiriye imza atıyorlar. Metnin tamamı şöyle:

TÜBİTAK bilimi terk ediyor, BİZ BİLİMİN YOLUNDAYIZ:

Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları’nın, evrim bilimini konu eden kitaplardan biri hariç tüm kitapların basım ve satışını durdurduğu gündeme geldi. Bilimin toplumsallaşmasının en önemli araçlarından biri popüler bilim kitaplarıyken, TÜBİTAK’ın uzun süredir uyguladığı yayın politikasıyla popüler bilim kitaplığı genişletilmiyor ve baskısı biten kitaplar yayından kaldırılıyor. Kurumun popüler bilim kitaplığındaki on adet evrim kitabı yayından kalkmış durumdayken, şu an yalnızca bir evrim kitabı satış halinde bulunuyor. TÜBİTAK’ın evrim alanındaki değerli eserlerin yayından kalkmasını engellemek için çeşitli önlemler almamasını basit bir yayıncılık politikası olarak değil, ülkenin içinden geçtiği karanlık sürecin bir sonucu olarak değerlendiriyoruz.

Evrim biliminin ilk ve orta öğretim müfredatından çıkartılması ve evrimi anlatan öğretmenlerin çeşitli soruşturmalara tabi tutulması gibi uygulamalarla evrim karşıtlığının devletin resmi politikası haline getirildiğini gördük. Siyasi iktidar hız kesmedi ve özerk kurumlar olan TÜBİTAK ve TÜBA kanun hükmünde kararnameler ile doğrudan siyasal iktidara bağlandı. Bu kurumlar işgal edildi, büyük tasfiye ve dönüşüm süreçleri yaşadı. 2009 yılında, TÜBİTAK’ın aylık popüler yayını “Bilim ve Teknik” dergisinin Darwin’in 200. yaşı sebebiyle hazırladığı kapak dosyasının değiştirilmesi ve derginin genel yayın yönetmeninin görevine son verilmesi ya da TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak’ın “Evrim teorisine inanan var, inanmayan var” şeklindeki akıl dışı açıklaması aynı gericileşmenin sonuçları olarak görülmelidir. TÜBİTAK’ın temel bilimlere aktardığı kaynakları hızla azaltırken, bunları doğrudan sermayeye hizmet eden çalışmalara aktarması, yani bilim alanının piyasalaştırılması, yine aynı sürecin sonucudur. Bu gibi örnekler, bilim ve akademideki gericileşmenin yalnızca bir bölümüdür. Süreklileşmiş bu saldırıların yanında, akademiyi ve bilimi daha da muhafazakârlaştırıp piyasaya açacak yeni YÖK yasası gibi köklü saldırılar da önümüzdeki süreçte karşımızda duruyor.

İnsanlığın bilim bilgisinin korunması, çoğaltılması ve halka ulaştırılması süreçlerinin sorumluluğu artık siyasal iktidar tarafından işgal edilmiş bu kurumlarda değil bizdedir. TÜBİTAK bilimin yolundan dönse de, bilimden ve aydınlanmadan yana üniversite öğrencileri olarak biz bilimi anlatmaya devam edeceğiz.

Kurumları kararnameleriyle, atamalarıyla teslim alabilirler; fakat bilim ve aydınlanma düşüncesini, düşünen ve aydınlatan insanları teslim alamazlar. Daha önceki iktidar sahiplerinin dünyanın döndüğü gerçeğini teslim alamadıkları gibi…

Üstlendiğimiz tarihsel sorumluluk ışığında, TÜBİTAK’ın tartışılan ve samimiyetinden şüphe duyduğumuz yayın politikasının da takipçisi olacağımızı ve evrim bilimi bilgisinin halka ulaşması için çalışmaya devam edeceğimizi ilan ediyoruz.

“Madem karanlık bir dönem, o halde aydınlatalım!”

Ankara Üniversitesi Evrim Çalışkanları Topluluğu

Ankara Üniversitesi DTCF Bilim ve Sanat Topluluğu

Hacettepe Üniversitesi Kitap Topluluğu / Evrim Atölyesi

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Topluluğu

Hacettepe Bilim, Kültür ve Sanat Topluluğu

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu

ODTÜ Evrim Ağacı (BİYOGEN alt grubu)

İstanbul Üniversitesi Bilimsel ve Sosyal Araştırmalar Kulübü / Evrim Atölyesi

İTÜ Sosyal Araştırmalar Kulübü / Evrim Atölyesi

İstanbul Kültür Üniversitesi Bilimsel Düşünce Kulübü

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi EBAT Evrim Araştırmaları Grubu

Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Kulübü

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilim ve Düşünce Topluluğu

 

[14 Ocak 2013 tarihli haber ]

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) Darwin’e bir darbe daha geldi.

Geçtiğimiz yıllarda TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları’nın kitap satış arşivinde bulunan ve insanın evrimini anlatan kitaplar listeden tamamen çıkartıldı. Söz konusu kitapları satın almak isteyenler, listede bulunmasına rağmen “tükendi” ibaresiyle karşılaşıyordu. Şimdiyse kurum tarafından kitapların satış ve basımı resmen durduruldu.

Charles Darwin’in 200. doğum yılında dergisine basacağı kapağı son anda değiştirip Darwin’e sansür koyan, Türkiye’nin önemli bilim ve araştırma kurumlarından olan TÜBİTAK, şimdi de evrim kitaplarının basımını ve satışını sonlandırdı.

Darwin’in doğumunun 200’üncü yıldönümü UNESCO tarafından tüm dünyada “Darwin Yılı” olarak ilan edilmiş ve bu vesileyle TÜBİTAK, Bilim ve Teknik Dergisi’nin 15 sayfasını ve kapağını Darwin’e ayırmıştı. Ancak TÜBİTAK Yönetim Kurulu, derginin bu hâlini beğenmeyip kapağı son anda değiştirerek, genel yayın yönetmeninin görevine son vermişti.

O dönem büyük tartışma yaratan olayın bir benzeri de şimdi yaşanıyor.. TÜBİTAK artık Darwin’i tamamen sildi. TÜBİTAK yayınları, evrim teorisini anlatan kitapların basımını ve satışını durdurdu.

O kitaplar arasında sadece Darwin’e ait olanlar yok. TÜBİTAK’ın vetosuyla karşılaşan evrim kitaplarının listesi uzun…

Radikal, KanalB, evrensel, Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.