ManşetDünyaFoto Galeri

Yılın Dünya Basın Fotoğrafları belli oldu

0

Her yıl düzenlenen Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması’nın 2022 sonuçları açıklandı. Daha küresel ve daha iyi bir coğrafi bakış açısı dengesi sunmak için, bu yıl yeni bir bölgesel strateji başlattık, yıllık yarışmanın düzenini ve değerlendirmeyi değiştirdik.

130 ülkeden 4 bin 066 fotoğrafçı tarafından 64bin 823 başvuru arasından bağımsız bir jüri tarafından seçilen 2022 Dünya Basın Fotoğraf Yarışması bölgesel kazananları 23 ülkeden 24 fotoğrafçı: Arjantin, Avustralya, Kanada, Kolombiya, Bangladeş, Brezilya, Ekvador, Mısır, Fransa, Almanya , Yunanistan, Hindistan, Endonezya, Japonya, Madagaskar, Meksika, Hollanda, Nijerya, Norveç, Filistin, Rusya, Sudan ve Tayland

2022 Yarışma jürisi, yeni yarışma modeliyle dört kategorinin her birinde 24 bölgesel kazanan arasından dört küresel kazananı seçti:

Yılın Dünya Basın Fotoğrafı

Amber Bracken‘ın The New York Times için Kanada‘da çektiği ‘Kamloops Yatılı Okulu‘ isimli fotoğrafı ‘Yılın Dünya Basın Fotoğrafı’ seçildi.

Beyaz olmayan halkların çocuklarını asimile etmek için kurulan ve 1978’e kadar faaliyet gösteren yatılı okulda 215 kadar isimsiz mezarın tespit edilmesinden sonra, ölen çocukları anmak için yol kenarındaki haçlara kırmızı elbiseler asıldı.

“Hafızaya kazınan bir görüntü, bir tür duyusal tepkiye ilham veriyor. Bu fotoğraftaki sessizliği neredeyse duyabiliyorum, Bu, yalnızca Kanada’da değil, tüm dünyada sömürgecilik tarihi için sessiz bir küresel hesaplaşma anıdır.” – Jüriden Rena Effendi

Yatılı okul, 19. yüzyılda çeşitli yerli topluluklardan insanları Batı ve ağırlıklı olarak Hıristiyan kültürüne asimile etme politikasının bir parçası olarak faaliyete başladı. 150 binden fazla çocuk yatılı okulların kapılarından geçti ve en az 4 bin 100 öğrenci okullarda kötü muamele, ihmal, hastalık veya kaza sonucu öldü.

Amber Bracken, New York Times

Yılın Hikayesi ödülü: Ormanları Ateşle Kurtarmak

Ormanları Ateşle Kurtarmak fotoğrafında Matthew Abbott, Avustralya‘nın kuzeyindeki West Arnhem Land‘in geleneksel yerlileri olan Nawarddeken halkının, çevrelerini korumak için ateşle nasıl yaşadığını ve stratejik olarak ateşi nasıl kullandığını gösteriyor.

Fotoğrafçı Abbot, Nawarddeken korucularını ve ‘soğuk yakma’ olarak bilinen uygulamalarını izledi:  Yavaş yangınlarla  yalnızca çalıları yakılıyor ve daha büyük alevlere sebep olabilecek yakıt birikimi ortadan kalkıyor.

Bu geleneksel yangınlar, yılın daha sıcak ve kurak aylarında daha büyük, daha yıkıcı yangınların oluşmasını engelliyor.

Nawarddeken halkı, ateşi toprağı gençleştirmenin bir yolu olarak görüyor ve ateşi 1.39 milyon hektarlık anavatanlarını yönetmek için bir araç olarak kullanıyor. Warddeken korucuları, geleneksel bilgileri kullanır ve orman yangınlarını önlemek için havadan yakma ve dijital haritalama gibi çağdaş teknolojilerle birleştirir. Bunu yaparken, iklim krizine neden olan CO2 miktarını başarılı bir şekilde azaltmışlardır.

Matthew Abbot

Matthew Abbot

Bölgesel modelimizin bir parçası olarak ilk kez Uzun Vadeli Proje Ödülü, belirli bir konuya uzun vadeli bir bakış sağlayan hikayeleri tanır.

12 yıla yayılan Lalo de Almeida’nın Amazon Distopyası, Brezilya Amazonlarındaki ormansızlaşma, madencilik ve kaynakların sömürülmesinin sosyal, politik ve çevresel etkilerini araştırıyor.

Yılın uzan vadeli projesi ödülü: Amazon Distopyası

Brezilya Amazon’u, 2019’dan bu yana son on yılın en hızlı yıkımını yaşıyor.

Bu yıl ödüllerde ilk kez uygulanan sistemle verilen  ‘Uzun Vadeli Proje Ödülü’, belirli bir konuya uzun vadeli bir bakış sağlayan hikayelerden seçildi.

Lalo de Almeida‘nın 12 yıla yayılanAmazon Distopyası projesi, Brezilya Amazonlarındaki ormansızlaşma, madencilik ve kaynakların sömürülmesinin sosyal, politik ve çevresel etkilerini araştırıyor.

Fotoğrafçı Almeida “Çevresel ve sosyal sorunları iki farklı şeymiş gibi ayıramazsınız. Görüyorsunuz ki, ormansızlaşma oranı yüksek olan kasabaların çoğu aynı zamanda en yüksek yoksulluk seviyelerine sahip. Yani yoksulluk, şiddet, çevresel bozulma ve ormansızlaşma tamamen bağlantılı unsurlar:

Amazon’un sömürülmesi, yalnızca olağanüstü biyolojik çeşitliliği ile Amazon ekosistemi üzerinde yıkıcı etkilere sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda,  Yerli topluluklar ve yaşam biçimleri üzerinde bir takım sosyal etkilere de sahip.

Lalo de Almeida

Açık Format Ödülü: Video:  Kan bir tohumdur

İlk World Press Photo Open Format Global Ödülü, Blood is a Seed (La Sangre Es Una Semilla) adlı videosuyla Ekvadorlu görsel hikaye anlatıcısı Isadora Romero‘ya verildi.

Romero’nun kişisel aile öyküsü aracılığıyla proje, tohumların ortadan kaybolmasını, zorunlu göçü, ırkçılığı, sömürgeleştirmeyi ve atalardan kalma bilgi kaybını sorguluyor.

20. yüzyıl boyunca, küresel olarak tarımsal bitki genetik çeşitliliğinin %75’i kayboldu. Azalan tarımsal biyoçeşitliliğin ana itici gücü, daha yüksek verimli mahsuller için modifiye edilmiş ve genellikle yerli olmayan çeşitlerin monokültürlerinin yetiştirilmesine yönelik baskı.

Romero şöyle diyor: “Çeşitliliği ve tohum çeşitlerini kaybetmek sadece bizi toplum olarak etkilemiyor, çünkü besinleri kaybediyoruz ve muhtemelen bazı özel türler tamamen yok olacak. Kültürel hafıza da kayboluyor. Bunlar nesilden nesile aktarılmış bilgiler ve genellikle Batılı bilim topluluğu tarafından doğrulanabilir, ulaşılablir değiller. Bu hafızayı nasıl kaybettiğimizi anlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

Ödüllü videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Bu yıl Dünya Basın Fotoğrafları Organizasyonu, bölgesel seçimlerle de fotoğrafçıları ödüllendiren bir sisteme geçti. Buna göre, dünyanın altı bölgesinin her birinde, ilk önce bölgesel jüriler tarafından kategori başına bir seçim yapıldı ve ardından küresel jüri, 24 bölgesel kazanan ve altı mansiyon seçti.

Afrika tekli ödülü: Sudan Protestosu

Aralık 2021’de Sudan’ın Hartum kentinde bir protestocu, askeri yönetimin sona ermesini talep eden bir yürüyüş sırasında güvenlik güçlerinin ateşlediği bir göz yaşartıcı bombayı geri atıyor.

Göstericiler, siyasi gücün sivillere devredilmesini talep ederek Hartum ve komşu Omdurman ve Bahri kentlerinde yürümüş, protestolar acımasızca bastırılmıştı.

Faiz Abubakr Mohamed

Afrika hikaye ödülü: Okula Gitme Korkusu

Nijerya’nın kuzeybatısındaki Zamfara eyaletinin bir köyü olan Jangebe’de Şubat 2021’de 300’den fazla kız öğrencinin kaçırılmasının ertesi günü, iki kızı devlet ortaokulunda silahlı kişiler tarafından kaçırılan Humaira Mustapha evinde ağlıyor.

Sodiq Adelakun Adekola

Asya Tekli Ödülü: Gazze’de Filistinli Çocuklar

Filistin Gazze, Beyt Lahia’da Gazze’ye yönelik saldırılara karşı ilan edilen ateşkes sırasında Hamas ile İsrail arasında 11 günlük çatışmasını mahalledeki çocukların protesto etti, Filistinli çocuklar mumlarla toplanıyor.

Fatima Shbair

Avrupa tekli ödülü: Evia Adası Yangını

81 yaşındaki Kritsiopi Panayiota, 8 Ağustos 2021’de Yunanistan’ın Evia adasındaki Gouves köyündeki evine orman yangını yaklaşırken görünüyor.

Yunanistan’ın 30 yıldır gördüğü en sıcak hava olan uzun bir sıcak hava dalgası döneminden sonra adadan binlerce sakin tahliye edildi.

Konstantinos Tsakalidis

Güneydoğu Asya ve Okyanusya Uzun Vadeli Proje Ödülü: Pus

Endonezya, Güney Sumatra, Palembang’daki bir sınıfta bir çocuk, orman yangınından çıkan duman kokusundan korunmak için yüzünü maskeyle kapatıyor.

Abriansyah Liberto

Asya, Hikaye Ödülü: Kabil Sineması

Kabil Sineması’nın Taliban tarafından kapatılmasından 3 ay sonra, sinemada yer gösterici olarak çalışan Gül Muhammed, poz veriyor.

Ağustos 2021’de Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından, Kabil’deki Ariana Sineması kapatıldı, personeli belirsizlik içinde ve İslamcı köktenci Taliban’ın filmlerin gösterilmesine izin verip vermeyeceğini duymayı bekliyor.

1960’lardan beri faaliyet gösteren sinema, Afgan başkentindeki yaklaşık yarım düzine sinemadan biriydi ve önceki Taliban hükümetinin devrilmesinden sonra 2004’te restore edilmişti.

Bram Janssen

Güney Amerika, tekli ödülü: San Isidro Yerleşiminden Tahliye

Polis ajanları, 6 Mart 2021’de Kolombiya’nın Puerto Caldas kentindeki San Isidro yerleşiminden insanların tahliyesi sırasında, Risaralda bölgesinin başkentini Buenaventura’ya bağlaması planlanan bir demiryolu inşaatı öncesinde, karısı ve ailesi direnirken bir adamı tutukladı, Kolombiya’nın ana Pasifik limanı. Yetkililer, mega projenin bölgeye iş ve yatırım getireceğini ve arazinin resmi olarak tahliye edilen insanlara ait olmadığını söyledi.

Vladimir Encina

Güney Amerika Hikaye Ödülü: Söz (The Promise)

Arjantin Buens Aires‘te Antonella, sıkı COVID-19 karantinaları döneminde kendine yüz yüze derslere dönünceye kadar saçını kesmeme sözü veriyor.

Antonella, okul hayatı karşılığında en değerli hazinesini geri verecek çünkü saçları onun kimliği. Okul olmadan kimliğini kaybettiğini hisseden Antonella “Sonunda okula döndüğümde farklı bir insan olduğumu anlayacaklar, farklı bir insan gibi hissediyorum” diyor.

Irina Werning

Asya, Onur Ödülü: Bitmeyen Savaş

Şüpheli Keşmir militanlarının sığındığı bir evi teftiş eden bir adam,Hindistan tarafından yönetilen Keşmir’in Srinagar kentinde bir silahlı çatışma sırasında hükümet güçleri tarafından ateşlenen bir havan topunun oluşturduğu bir delikten görülüyor.

Dar Yasin

Bu yılki yarışmanın sonuçlarını sergileyen 2022 Dünya Basın Fotoğraf Sergisi’nin galası, 15 Nisan 2022 Cuma günü Hollanda’nın Amsterdam kentindeki De Nieuwe Kerk’te açılacak. Ardından sergi, yıllık dünya turuna başlayacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.