Her yıl temmuz ortasından ağustos sonuna kadar devam eden Perseid meteor yağmuru, yıldız gözlemcilerini bir araya getiriyor.
En son 1992 yılında Dünya yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan buz ve kaya parçalarından oluşan perseidler, göktaşı yağmurlarının en çok ilgi görenlerinden biri.
NASA‘ya göre normal bir yılda saatte 100’e kadar kayan yıldızın görüldüğü bu olay, ayışığının az olduğu bazı yıllarda (2016’da olduğu gibi) saatte yaklaşık 150-200’e kadar çıkabiliyor. Ancak 2022’deki Perseid meteor yağmurunun öngörülen zirvesi sırasında ay bütün gece yukarıda olacak.
Yaklaşık bir ay boyunca izlenebilen meteor yağmurları, Amerikan Meteor Topluluğu’na (AMS) göre bu yıl 11-12-13 Ağustos tarihlerinde zirve yapacak.
Türkiye’den de izlenebilen meteor yağmurunu gözlemlemek isteyen binlerce kişi Bursa‘nın Karacabey ilçesindeki bu yıl 3’üncüsü gerçekleşen Perseid Meteor Yağmuru Gözlem Şenliği’nde meteor yağmurlarını Marmara Denizi’nin kıyısında buluştu.
Etkinlik, meteorların zirve yapacağı tarihlerde ayın yükselecek olmasından dolayı bir hafta önce yapılıyor.
Karacabey Belediyesi‘nin oluşturduğu Longoz ormanları kenarındaki karanlık noktada yurtiçi ve yurtdışından pek çok katılımcı, meteorların en iyi görüldüğü gece yarısından sonra şafak saatlerine kadar gökyüzünü hep beraber izliyor.
Perseid Meteor Yağmuru 2022
📍Longoz Ormanı / Güzellikler Şehri Karacabey pic.twitter.com/J4erXhDRBV
— Ali Özkan (@AOzkan16) August 8, 2022
Gelenekselleşen etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanından fotoğrafçılar, bilim insanları ve kuş gözlemcileri buluşuyor.
Bu yıl yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş‘in sunduğu programda, NASA tarafından da fotoğrafı paylaşılan derin uzay fotoğrafçısı Uygar Mitat, çektiği astrofotoğrafları katılımcılarla paylaştı. Geniş açı astrofotoğraflar çeken Süleyman Akgüneş, Aslı Aydın ve Rizvan Talha Kaynak da Türkiye’nin karanlık bölgelerinde çektikleri gökyüzü fotoğraflarını, hikayeleriyle anlattı.
Fotoğrafçı Melih Özbek de her yıl çektiği Tuz Gölü’nün flamingolarının görüntülerini paylaştı.
Kayseri Erciyes Dağı’nda da düzenlenen Perseid meteor gözlem şöleni de bu yıl 12 Ağustos Cuma gecesi, Kayseri’nin en yüksek noktası olan Erciyes Kayak Merkezi Hacılar Kapı‘da 2 bin 650 metre irtifada ışık kirliliğinden uzakta gerçekleşecek.
13 Ağustos gecesi Adıyaman‘ın Nemrut Dağı‘nda da gökyüzü gözlemi için toplanılacak.
Aynı gece Antalya‘da da 2 bin 400 rakımdaki Saklıkent Perge Antik Kenti‘nde de tarihi eserlerle birlikte meteorların görüntülenebileceği özel bir gözlem etkinliği olacak.
Gök taşlarının son derece yüksek hızlarla dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluşan yağmurların en dikkat çekicisi ise olan ve 14 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e kadar sürecek Perseid gök taşı yağmuru, yaz ışık kirliliğinin az olduğu yüksek rakımlı alanlardan daha kolay izleniyor.