DünyaManşet

AP seçimleri sonuçlandı

0

Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkede gerçekleşen,400 milyon seçmenin oy kullandığı AP seçimleri sona erdi. Fransa’da Le Pen’in aldığı oylarla ırkçı yükselişin işaretini veren seçimlerde Yeşiller yüzde 7.32 oyla 2009’a göre düşüş yaşadı.

parlement

Beş senede bir gerçekleşen seçimlerde parlamentonun 751 koltuğu için aşırı sağdan radikal sola, feminist hareketten korsan partiye toplam 524 partiden 17 bin aday yarıştı.

İsveç Yeşilleri’nin başarısı

2009 yılındaki seçimlerde 42 sandalyeye sahip olan Yeşiller, yüzde 7.32 aldı. Yeşiller’in parlamentodaki sandalye sayısında İsveç’in büyük bir payı var. Ülkede oyların yüzde 24.5’ini alan İsveçler Sosyal Demokratlar’dan sonra İsveç’in ikinci en çok oy alan partisi oldu.

Yüzde 43 oranında oy kullanılan seçimlerde Fransa ve Almanya’da iktidar partileri sandalye kaybetti. Avrupa genelinde, oy kaybeden Hristiyan Demokratlar AP’ye 211 üye göndererek en büyük grup olmayı sürdürecek. Oylarını artıran ırkçı partiler ise AP’de 40 milletvekili ile temsil edilecek.

Fransa’da Marine Le Pen’in yönetimindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) oyların yaklaşık yüzde 26’sını alarak birinci parti oldu.
Almanya’da Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Birlik partileri oy kaybına uğradı ve AP’de sahip olduğu 42 sandalyeden 7’sini kaybetti. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oy oranını 6.8 puan artırıp 27.6’ya çıkarttı.

Yunanistan’da Sol Koalisyon (Syriza) yüzde 26.7 ile ilk sırayı alırken, iktidardaki merkez-sağcı Yeni Demokrasi yüzde 22.8, aşırı sağcı Altın Şafak da yüzde 9.3 oranında oy aldı. Altın Şafak üçüncü parti olurken, ilk kez AP’ye milletvekili gönderme hakkı kazandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.