ManşetYeşil Havadis

Yeşiller: “YSK kararı demokrasiye karşı darbedir”

0

Yeşiller Partisi YSK’nın BDP’nin desteklediği bazı adayları veto etmesini protesto ettti ve bugün 12:00’de Taksim’de yapılacak olan sivil itaatsizlik eylemine katılma çağrısı yaptı.

Yeşiller Partisi Merkez Yürütme Kurulu imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

 

YSK’NIN KARARI DEMOKRASİYE KARŞI AÇIK BİR DARBEDİR

BUGÜN 12:00’DE TAKSİM MEYDANINDA YSK DARBESİNİ PROTESTO EDİYORUZ!

Yüksek Seçim Kurulu’nun BDP’nin desteklediği bağımsız adayları veto etmesi hiçbir hukuki gerekçesi olmayan açık bir darbe girişimidir. Bu kararı skandal olarak değerlendiriyor ve kınıyoruz.

Yüzde 10 seçim barajı ve seçim yasasındaki diğer engeller zaten Kürtlerin ve diğer muhalif düşüncelerin parlamentoda temsilini engellemekteydi. Bağımsız adaylıklar bu engelleri aşmak için kullanılan bir yöntemdi ve Kürt siyasi hareketinin mecliste temsilini kısmen mümkün kılan bir yan çözüm olarak 2007 seçimlerinde de kullanılmıştı. Kürtlerin TBMM’de temsili barışı sağlamanın ve doğu ve batı arasındaki kopuşu engellemenin yegane yoludur.

YSK’nın bu kararı ise Kürtleri parlamento dışında bırakmayı, Kürt sorununa siyaset içinde çözüm bulunmasını engellemeyi ve Kürt sorununun şiddetsiz çözümünü zorlaştırmayı amaçlamaktadır.

Yeşiller Partisi olarak Kürt sorunun barışçı ve demokratik çözümü için Kürtlerin TBMM’de hak ettiği ölçüde temsilini savunuyoruz ve bu nedenle Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun adaylarını destekliyoruz.

YSK’nın bu hukuk dışı kararı geri alınmalı, geri alınmadığı takdirde gerekirse seçim ertelenmeli  ve barajsız, adil bir seçim sistemiyle demokrasinin önündeki bütün engeller derhal kaldırılmalıdır. Bu demokrasi için bir samimiyet sınavıdır. Bütün partileri derhal harekete geçmeye davet ediyoruz.

Bu hukuksuz darbeyi protesto etmek için herkesi bugün (19 Nisan Salı) 12:00’de demokrasi güçleri tarafından Taksim meydanında yapılacak olan sivil itaatsizlik eylemine katılmaya çağırıyoruz.

YEŞİLLER PARTİSİ

MERKEZ YÜRÜTME KURULU

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.