İklim KriziManşetYeşillerden

Yeşiller Partisi’nden İklim Zirvesi öncesi hükümete çağrı: Paris Anlaşması’nı onaylayın

0

Yeşiller Partisi, Amerika Birleşik Devletleri ev sahipliğinde 22-23 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek İklim Zirvesi öncesinde Türkiye hükümetine çağrıda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40 ülke liderini çevrimiçi olarak düzenlenecek İklim Zirvesi’ne davet etmişti. Biden’ın koltuğa oturmasının üzerinden iki ay geçmesine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kurduğu tek diyalog ise bu oldu.

‘İlk temasın iklim krizi için olması şaşırtıcı değil’

Yeşiller Partisi tarafından yapılan açıklamada “Hükümet yeni Amerikan yönetimi ile diyalog kurmanın yollarını ararken ilk temas iklim değişikliği hakkında oldu” denildi.

İklim krizi mücadelesinin partinin temel politika alanlarından biri olduğu vurgulanan açıklamada “Dolayısıyla bu çağrı iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri konusunda uyarılarını sürekli yineleyen bizler için şaşırtıcı değil” ifadeleri kullanıldı.

‘Türkiye hala Paris Anlaşması’nı onaylamadı’

Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamayan altı ülkeden biri olduğu hatırlatılan açıklamada “Bu vesileyle parti programımızın ilgili bir bölümünü paylaşmak ve Paris Anlaşması’nı onaylama çağrımızı tekrarlamak istiyoruz” denildi ve şu ifadeler kullanıldı:

Yeşiller olarak, bilim insanlarının, iklim hareketinin ve genç aktivistlerin çağrılarına kulak veriyor, iklim krizini durdurmak ve etkilerini azaltmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz.

Sera gazı salımlarını hızla artıran Türkiye, artık uluslararası iklim anlaşmalarında istisnalar arayan bir devlet olmayacak, Paris Anlaşması’na taraf olarak sorumluluğuna sahip çıkacak ve 2050’de sıfır emisyon hedefine yönelik bir azaltım politikası belirleyecek.

‘Yeşiller olarak sesleniyoruz’

İklim değişikliğine neden olan sera gazı salımlarını radikal bir şekilde azaltacak politikalar uygulayacağız. Enerji, sanayi, ulaşım, kent, yerel yönetim, göç, sağlık, sosyal haklar, tarım ve gıda başta olmak üzere bütün politika alanlarını iklim kriziyle mücadele amacıyla uyumlu hale getireceğiz. Paris Anlaşması’nda belirtilen küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama hedefine bağlı kalacağız ve 2050’ye kadar fosil yakıt kullanımını tamamen terk etme hedefi doğrultusunda, ekonomide derin bir karbonsuzlaşmayı amaçlayacağız.

Ayrıca, Akkuyu’da ilk nükleer santralin temelini atan, Kazdağları’nı maden şirketlerine satan, daha önceki felaketlerden dersini almamış ve geçerli bir iklim politikasına sahip olmayıp fosil yakıtlara bağımlı bir ülke olmanın sorumluluğunu Türkiye’nin daha fazla kaldıramayacağını biliyor ve Yeşiller olarak sesleniyoruz: İklim için #ParisiOnayla

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.