Manşetİklim KriziYeşillerden

Yeşiller Partisi: Daha fazla bahaneye tahammülümüz yok

0

Yeşiller Partisi, hafta sonunda gerçekleşen ve dünyanın en büyük ekonomilerinin bir araya geldiği iki günlük G20 Zirvesi‘nden sonra yayınlanan bildiride Türkiye’nin Paris Anlaşması‘nı içeren bir maddeye şerh koydurmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Sosyal medya hesaplarından yayınlanan açıklamada “Zirvenin sonuç bildirgesinde bütün G20 üyeleri, 26. BM İklim Değişikliği Konferansı’nda Paris Anlaşması doğrultusunda kararlar alınmasına destek vereceklerini belirtti. Türkiye’nin bu maddeye yönelik bir şerh yayımlamasını endişeyle karşılıyoruz” denildi.

‘Türkiye geçmişte kalan tartışmalara sığınıyor’

Şerh kararında Türkiye’nin iklim değişikliğine neden olan emisyonlarla ilgili tarihi bir sorumluluğu bulunmamasını eleştiren Yeşiller, “Türkiye, Paris Anlaşması’na taraf olup sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda üzerine düşen sorumluluğa sahip çıkmak yerine geçmişte kalmış tartışmalara sığınıyor. Oysa Paris Anlaşması altında artık bu hakkaniyet tartışmasının önemi kalmadı” dedi.

Bütün ülkelerin sorumlulukları ölçüsünde kendi belirledikleri oranlarda katkıda bulunduğu belirtilen açıklamada “Türkiye ise kaçmaya ve tarihsel sorumluluğunu olduğundan daha az göstermeye devam ediyor” ifadeleri yer aldı.

‘Harekete geçmek zorunda’

Açıklamada bir G20 ülkesi olarak Türkiye’nin iklim krizindeki sorumluluğunun kendisiyle benzer nüfusa sahip pek çok ülkeyle, hatta Avrupa ülkelerinin bir çoğuyla aynı veya çok yakın olduğu belirtildi ve “Bu nedenle derhal Anlaşma’yı onaylayıp mutlak emisyonlarını azaltmak için somut hedef belirlemek zorunda” denildi.

Açıklama “Bu hedefi tutturmak için de kömürden vazgeçmek, fosil yakıtlardan uzaklaşmak, karbonsuz bir ekonomiye doğru hızlı dönüşüm için harekete geçmek zorunda. Daha fazla bahaneye tahammülümüz yok” ifadeleriyle sona erdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.