Editörün SeçtikleriEmekKadınManşetMedya-İnternet

Yeşil Kamp’ta gazetecilik ve kadın atölyeleriyle deneyim paylaşımları devam ediyor

0
Yeşil Kamp
Fotoğraf: Semra Erdinç

Yeşil Düşünce Derneği’nin Çanakkale’de Assos yakınlarında düzenlediği geleneksel Yeşil Kamp, gazetecilikten kadın hakları mücadelesine kadar çeşitli konularda yapılan oturumlarla bir günü daha geride bıraktı.

Yeşil Gazete, iklim krizi ve ekokırımla mücadelede yerel haberciliğin önemine vurgu yaptığı bir yurttaş gazeteciliği atölyesi gerçekleştirdi.

Yeşil Gazete Atölyesi: Aktivist-Medya İlişkileri” başlıklı oturumda Yeşil Gazete editörlerinden Dilan Ela Pamuk, özellikle ekokırıma karşı yerelde verilen mücadelenin önemine vurgu yaparak, ekoloji mücadelesinde yurttaş gazeteciliğinin yaygınlaştırılmasına yönelik bilgi ve öneri paylaşımlarında bulundu.

Katılımcılara basın bülteni ve haber yazımını kolaylaştırabilecek önerilerde bulunan Yeşil Gazete editörü, haber yazımında kullanılabilecek ters piramit tekniğini detaylandırarak katılımcılara aktardı.

Bu metinlere eşlik edecek fotoğraf ve video çekimlerine yönelik önerilerin de dile getirildiği oturumda, katılımcılar aralarında iklim değişikliği, orman yangınları, ekolojik yıkım, kentsel sorunlar, diplomasi ve magazin gibi çeşitli konularda basın bülteni ve haber metinleri yazarak kaleme aldıkları metinleri birbirleriyle paylaştı.

Kentten kırsala göç eden kadınlardan kırsaldaki kadınların güçlendirilmesi çağrısı

Yeşil Kamp

Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

Kırsalda Kadın Olmak” başlıklı oturumda kentsel alanlardan kırsal alanlara göç eden kadınlar, yeni yaşam alanlarında yaşadıkları deneyimleri paylaşarak kırsal alanda yaşayan kadınların karşılaştığı zorluklara ve verdiği mücadelelere dikkati çekti.

Yeşil Düşünce Derneği‘nden Güneş Akçay kentten kırsal bölgelere göç eden kadınlar arasında zaman zaman çatışmalar olabildiğini aktardı. Akçay, bunun bazın kentten kırsala taşınan kadınların kendilerini daha bilgili veya daha medeni görmelerinden kaynaklanabildiğini bildirdi. Bu yaklaşımın çok yanlış olduğunu ifade eden Akçay, medeniyetin farklı coğrafyalarda farklı şekillerde gelişim gösterdiğini ve bunun birinin diğerinden daha üstün olduğu anlamına gelmediğini vurguladı.

Bu çatışmaların uzun zamandır aynı köyde yaşasalar bile köyün yerli kadınlarının kentten gelen kadınları dışarıdan gelen bir yabancı olarak görmeye devam ederek benimsememesine ve bu kişilere şüpheyle yaklaşmalarına bağlı olabildiğini aktardı.

Ayfer Göl, Çanakkale’nin çeşitli kırsal alanlarında erkeklerin genellikle daha baskın rol oynadığı ancak kadınların baskılanmış bir hayat sürdüğüne dair gözlemlerini paylaştı. Kadınların ekonomik özgürlüğünün olmadığını vurgulayan ve kadın emeğiyle üretilen ekmek, salça gibi ürünlerin ederlerinin dahi ederlerinin eşleri tarafından belirlendiğine değinen Göl, “Kadınlar emeklerinin değerinin farkında dahi olmayabiliyor. Öte yandan emeklerinin bedeli kocaları tarafından belirleniyor” diye belirtti.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan da göç ettiği köydeki kadınların köy dışındaki dünyayla çok kısıtlı etkileşimleri olduğunu belirtti. Köyde bir dernek kurulmasının ardından kadınları güçlendirici faaliyetlerin başlatıldığını, ekonomik kazanım sağlayacak üretim faaliyetlerinin de başlamasıyla kadınların daha özgür bir bakış açısı benimsediğini ifade etti.

Ayfer Göl, kentten kırsal alana göç eden kadınların kırsaldaki süregelen yaşamı tam olarak anlayamadan önce köyde iyi yönde değişim faaliyetlerine giriştiğini aktararak, bu durumun doğru bir yaklaşım olmadığını ve her ne kadar iyi niyetli olsa da yaygın bir kabullenmeyle karşılanmayacağını belirtti. Öncelikle o köydeki yaşama alışarak köyün sakinleriyle aynı sayfada olunduğundan emin olduktan sonra bu çalışmalara başlamalarını tavsiye etti.

Erkek şiddetinin de kırsal alanda yaygın olabildiğine ve evlilik içi dayak ve tecavüz vakalarının olağan karşılanabildiğini belirten Göl, kadınları güçlendiren ekonomik faaliyetler gerçekleştirildikten sonra bu vakaların daha az yaşanmaya başladığının altını çizdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.