ManşetYeşil Gazete TV

[Yeşil Gazete TV] Sezgin Tanrıkulu: 40 yıl geçti, 40 yıl daha geçse 12 Eylül’ün etkileri silinmez

0

Yeşil Gazete TV’deki Bu Gün programında Koray Doğan Urbarlı, 12 Eylül Askeri Darbesi‘nin 40’ıncı yıl dönümünde 40 yıldır bitmeyen karanlığı insan hakları konusunda uzmanlaşmış hukukçu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile konuştu.

12 Eylül 1980’de Diyarbakır’da olduğunu belirten Tanrıkulu programa 17 yaşındayken tanık olduğu kendi darbe deneyimini anlatarak başladı. Tank sesiyle uyandıklarını anlatan Tanrıkulu, öğretmen olarak görev yapan babasının gözaltına alındığını, abisinin tutuklandığını, ablasının ise gözaltına alınmamak için başka bir yere taşındığını anlattı.

‘Annemin hızlı koştuğunu o zaman fark ettim’

Abisini cezaevinden annesiyle birlikte ziyarete gittiklerini anlatan Tanrıkulu ziyaret anısını ise şu şekilde anlatıyor:

Düdük sesiyle ziyaretçiler hızla cezaevi binasına doğru koşarlardı. Çünkü görüşme sırası çok kısıtlıydı ve herkes ön almak istiyordu.Ben annemi çocukluğundan beri koşarken görmemiştim. Ne kadar hızlı koştuğunu ilk kez o zaman fark ettim.

Bu süreçte Diyarbakır cezaevinin birçok işkenceye, açlık grevine, ölüm orucuna tanık olduğunu belirten Tanrıkulu, “Aradan 40 yıl geçti. Bir 40 yıl daha geçse etkilerini ve bıraktığı iz toplum hafızasından silinmez” ifadelerini kullandı.

‘Bugünkü yargı ortamı darbeden çok farklı değil’

O dönemleri ve bugünü karşılaştıran Tanrıkulu, “Her ne kadar sıkı yönetim mahkemesi olsa bile bugüne kıyasla savunmaya daha özen gösteren bir yargı ortamı vardı” ifadelerini kullandı.

Bugün, insanların mahkemeye çıkmak dahi istemediğini belirten Tanrıkulu, insanların artık mahkemeye güvenin kalmadığını belirtti. Tanrıkulu, “Bugünkü yargı ortamı darbe ortamından çok farklı değil” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.