Doğa MücadelesiManşet

Yeşil Artvin Derneği’nden Hasan Yüksel, “Cerattepe’yi vermeyeceğiz!”

0

Yeşil Artvin Derneği yöneticisi Hasan Yüksel, Açık Radyo İklim için programına canlı yayında bağlanarak Cerattepe’de bu sabah başlayan müdahale ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Programı bu link üzerinden dinleyebilirsiniz

Cerattepe nöbetinin bugün itibarı ile 240. gününde olduğunu ve Cerattepe’yi kesinlikle vermeyeceklerini ifade ederek sözlerine başlayan Yüksel, “800’ü aşkın polis ve jandarma, 50’ye yakın Cengiz Holding güvenlik görevlisi burada. Bırakın Artvin ve ilçelerini tüm çevre illerden jandarma takviyesi de yapılmış. Bu nasıl bir anlayıştır anlamak mümkün değil. Artvin halkı olarak Cerattepe’yi bırakmamaya kararlıyız. Artvin’i vücudun parçaları gibi düşünürseniz Cerattepe’de Artvin’in beynidir. Cerattepe giderse Artvin’de biter. Amaçları madencilik değil, amaçları bölge halkını buradan koparıp tabiatı yok etmek” şeklinde konuştu.

12

Açık Radyo’da haftaiçi üç gün 10:00 – 10:30 saatleri arasında yayınlanan İklim için programında Özgecan Kara, Murat Can Tonbil ve Ömer Madra‘nın sorularını da yanıtlayan Yeşil Artvin Derneği Yöneticisi Hasan Yüksel‘in açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

800 jandarma, 50 şirket güvenliği ile buradalar

“800 polis ve jandarma ile 50 şirket görevlisi burada konuşlanmış durumda. Artvin halkı da burda. Artvin merkezinin üst kısmında bulunan Atmaca mevkiinde bekleme sürüyor. Öğrenciler okula gitmedi bugün, esnaf da kepenk kapattı. 240. Cerattepe nöbet günündeyiz. Polisler içeri girmek istediler sabaha karşı robocoplar ile ama giremediler. Şu anda da bir hazırlık var gördüğümüz kadarı ile, 5 ya da 10 dk içinde bir saldırı olacaktır (10:15).

Artvin’in fiziki şartları dolayısı ile 240 gündür en stratejik yerde bulunduğumuz için şu anda üstün durumdayız. Fiziki şartlar lehimize ancak gergin bekleyiş sürüyor. Buraya gelen yolları da kapattılar. Yanımıza gelmek isteyenlere izin verilmiyor. Şehrin merkezinin üst tarafında, Atmaca mevkiinde bekliyoruz.”

Ömer Madra’nın, “Peki bu saldırının, bu taarruzun asıl amacı size göre nedir?” sorusu üzerine;

13

“Şunu ifade edeyim. Bu kesinlikle çevrenin, doğanın savunması değil. Jandarma ve polis şu anda Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz‘in ve onun şirketinin parasını savunmak için buradalar. Artvin halkını göçe zorlamak çabasıdır bu. Güvenlik güçleri Cengiz İnşaatın özel güvenliğini yapıyor şu an.

4456 hektarlık maden arama izinleri var. Buna karşı açtığımız davalarda her zaman kazanıyoruz, hukukta kazanıyoruz ama yeni çed başvuruları yapıyorlar. Daha yeni bir ÇED başvurularını iptal ettirdik. 2013 yılından bu yana Cerattepeye tek kazma dahi vuramadılar, vuramayacaklarda. Buna müsaade etmeyeceğiz

Bu şirket, iktidarı da arkasına alarak Artvin’de daha önce benzerine rastlanmamış bir saldırı başlattı. Şu anda tüm çevre illerden buraya polis ve jandarma geliyor. Dünden beri yığınak yaptıklarını görüyoruz.”

240 gündür 1750 rakımda nöbetteyiz

Can Tonbil’in hukuki sürecin hangi aşamada olduğunu sorması üzerine;

14

“Dava halen devam ediyor. En son açtığımız dava için keşif ücreti istediler. Şu an Artvin’de kış koşulları hakim. Gitmek istedikleri bölge kar altında. Oraya gidebilecek olsalar bile herhangi bir çalışma yapmaları imkansız. Biz, bir saldırı bekliyorduk ama kış şartlarında olması zor, baharda gelirler diye bekliyorduk. Şimdi yaşanan bu saldırının tek amacı mahkeme için gelecek keşif heyetine çalışmaların başladığı izlenimini yaratmak diye düşünüyoruz.

240 gündür 1750 rakımda Cerattepe nöbetini sürdüyoruz. Nöbeti sadece Artvin halkı da sürdürmüyor. Haftalık dönemler halinde her kesimden insanımız burada nöbet tutuyor. Türkiye’nin dört bir tarafından taraftar grupları, sivil toplum kuruluşları, odalar, kadınlar, öğrenciler herkes, doğaya duyarlı herkes Cerattepe nöbetinde yer aldı.”

Cerattepeye üç yıldır giremediler bugün de giremeyecekler

Özgecan Kara’nın, “Birkaç gündür 16 Şubat’da müdahale olacağına dair haberler var. Bu tarihte müdahale olacağını nasıl öğrendiniz?” sorusu üzerine;

15

“Üç yıldır buraya çıkmaya çalışıyorlar ama başaramadılar. Bugün çok büyük yığınakla geldiler. Halen de yığınak devam ediyor. Ancak bize destek veren milletvekileri de burada. CHP vekilleri de burada. Savunmaya devam ediyoruz.

Kafkasör Turizm Merkezin’deki konaklama için bulunan çadır ve brandalara birkaç gündür ilan dağıttıklarını öğrendik. Asıl gayeleri şu an bulunduğumuz ve Cerattepe savunmasında kilit öneme sahip nöbet kulubesini yıkmak. İlanlarda, nöbet kulübesi nedeniyle ormanda yangın çıkabilir bahanesini öne sürerek, kulübe kaldırılmalı açıklamasında bulunduklarını da öğrendik.

14 Şubat’da bir yazı daha bırakıldığı bilgisi geldi. Bu sefer sadece çadırlara da değil tüm minibüslere, panelvanlı araçlara, pikaplara da bırakılmış ilanlar. Tüm bu gelişmeler bugün müdahale olacağı kanımızı güçlendirdi.

Amaçları Cerattepe’ye girmek ama buna izin vermeyeceğiz. 240 gündür buradayız, burada kalmaya da devam edeceğiz. Sayıları ne kadar olursa olsun başaramayacaklar. Altınsız olur ama Artvinsiz olmaz”

 

Fotoğraflar Yeşil Artvin Derneği facebook sayfasından alınmıştır

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.