ManşetMedya-İnternetTürkiye

Yeryüzüne dair yeni bir platform: Gezegen yayında!

0

Bağımsız Gazetecilik Platformu Punto 24’ün (P24) bünyesinde odağına iklim ve çevre sorunlarını alan Gezegen, bugün yayın hayatına başladı.

Türkiye’nin yoğun gündeminde iklim ve çevre tartışmalarının rutin ‘kullan at’ bir habercilik anlayışıyla sınırlı kalmaması gerektiği inancıyla yola çıkan Gezegen’de özel haberler, belgeseller, podcastler ve webinarlar yer alacak.

Yayın hayatına başlamadan önce, geçtiğimiz üç ay içinde gerçekleştirdiği dört webinar ile çıkış yapan Gezegen’de iklim krizi, Covid-19, gıda güvenliği ve
nükleer enerji konularında alanında uzman kişilerle gerçekleştirilen webinarlar sitenin  YouTube adresinde yer alıyor.

E-bülten özelliği taşıyan ’Editörün gezegen notları’ podcastinde ise iki haftada bir Gezegen’de yayınlanacak olan içeriklerden haberdar olabileceksiniz. Gezegen’in ilk belgeselinde ise, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Çanakkale‘nin Kirazlı Köyü’ndeki altın madeni projesiyle,
Kazdağları’nda gerçekleşen Türkiye’nin en büyük yurttaş mücadelesi ele alınacak. Hakan Tosun imzalı belgesel yakında Gezegen’in YouTube hesabında yayınlanacak.

İyi gazetecilik, savunuculuk ve ağ oluşturma

Araştırma ve bilgiye dayalı, iyi gazetecilik pratiklerini benimseyen, ayrımcı- türcü dilden uzak duran, fikri takibi ihmâl etmeyen, gündemdeki tartışmaların çeperlerini genişleten, “sürdürülebilir” bir editoryal çizgiyi hedefleyen Gezegen, iklim alanında habercilik deneyimi olan ya da uzmanlaşmak, uzmanlık alanlarına iklim ile ilgili sorunları da katmak isteyen gazetecilerle çalışacak.

Gezegen sadece habercilik faaliyetine değil, ağ oluşturma ve savunuculuk
çalışmalarına da yoğunlaşacak. Türkiye’nin dört bir yanında yaşam alanları için mücadele veren yurttaş hareketlerinin, STK’ların, medya kuruluşlarının, avukatların, mühendislerin, akademisyenlerin ve çevre konusunda uzmanlığı olan herkesi bir araya getirmeyi ve bileşen olarak platforma katmayı hedefleyecek. Bu bağlamda Gezegen, çalışmalarını istişare, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri ekseninde sürdürmek için bileşenlerden temsilcilerin yer aldığı bir Yürütme Kurulu oluşturacak.

Gezegen editörleri, daha yaşanabilir bir ülke ve dünya temennisi taşıyan herkesle birlikte sorunlara daha fazla görünürlük katmayı, çözüm yollarını yüksek sesle savunmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Gezegen’in sosyal medya hesapları şöyle:

Twitter: https://twitter.com/g24gezegen24?s=21
Instagram: https://instagram.com/gezegen.24?igshid=1kg6rglmchao2
YouTube:https://www.youtube.com/channel/UC1_WjdBMY2GdAFy6iL4YGPw
Facebook: https://www.facebook.com/G24Gezegen24

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.