Biz Almanya’da nükleer enerjiye karşı mücadeleyi evlerin, işyerlerinin çatılarında kazandık. Tamam, bunun ulusal politikaya dair bir boyutu da vardı tabii, ama tabandan değişim gözümüzden kaçmamalı. 10 yılda 1 milyonun üzerinde çatıya irili ufaklı güneş enerjisi santralleri (GES) kuruldu. GESlerin başarısının altında yurttaşların kitle hâlinde angajmanı yatıyor. Bunlar ayni zamanda enerji politikaları konusunda bilinçli insanlar, enerji aktivisti diyebiliriz. Çatılara kurulan GESler ve bunun enerji üretimine artan katkısı, nükleerin gereksizliğine dair önemli bir argüman oldu. Beri yanda, evinin çatısına GES, ya da mütevazi tabiriyle fotovoltaik panel, kuran insanlar sektörün sıçramasına ve hızla yaygınlaşmasına, tabana yaygın istihdam ve refah sağlamasına hizmet ettiler. Türkiye’de ise çatıları devre dışı tutmak istiyorlar; güneş enerji sektörü başarılı olamasın, tekelci, iklim düşmanı büyük enerjiler hakim kalsın istiyorlar. İzin vermeyeceğiz.
1. Adım: “Güneş Rüzgar Bize Yeter” diyenlerden misiniz? Yerelde, ilçenizde yenilenebilirleden elektrik üretilsin istiyor musunuz? Güneşten elektrik üretmek nasıl oluyor gibi konulara meraklı mısınız?
Cevabınız “evet” ise,
2. Adım: Sizin gibi düşünenler, lise öğrencisinden emekli insanlara dek, tanıdıklarınız var mı? Ulaşabilecekleriniz?
Evet mi? O zaman:
3. Adım: Bir sohbet toplantısı düzenleyin, kendi aranızda, rahat.
Önce gruba bir isim lazım, şimdilik mesela Güneşli Kadıköy ya da Güneş Ana Kulübü Kadıköy diyelim.
Bu grup ne istiyor, ne yapacak?
Ne yapacak:
Kendisi bilgilenecek,
Belediye sakinlerini, stantlarla, toplantılarla, ayrıca kısa broşürlerle, youtube videolarıyla vs. ile bilgilendirecek. , Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Doğa Derneği, Yuva Derneği, Buğday Derneği, Greenpeace, Yeşil Gazete gönüllüleri eminim herkes size yardımcı olacaktır. Zaten tonla materyal de var internette, başka ülkelerdeki kooperatif deneyimlerinden, uyarlayabileceğiniz. İlk toplantınıza dışarıdan bir sohbet erbabı, bir “uzman” çağırılabilir.
Bina çatısı güneye bakmalı, çevresinde güneşi engelleyen gökdelen, yüksek bina, kendisi alçaksa, sık yüksek ağaç dokusu olmamalı. Kapalı-açık pazar yerleri ideal.
Uygun bir yer için bir dilekçe yazılacak ve 50 olsun,1.000 olsun, toplayabildiğiniz imzalar ile belediyeye verilecek. Şöyle bir dilekçe:
“Sevgili Belediye , uyuma! Bornova’dan Seferihisar’dan Diyarbakır’a belediyeler yapıyor. Yarısını kalkınma ajansları hibe ediyor.” Yada dili uyarlayın artık.
Amacımız: Elektrik tüketicisini üretici yapmak, yani türetici yapmak, elektrik üreten yurttaşı bilinçli tüketici yapmak, elektrik üreticilerini ve bilinçli tüketicileri enerji aktivisti yapmak.
Tekelci kapitalizmin can damarına müdahaledir bu!
Yabancılaşmaya karsı bir çabadır
Demokrasiyi, katılımı geliştirmektir
İklim değişikliğine karşı mücadeleye güç katmaktır
Nükleere karşı mücadeleye güç katmaktır
Yeşil-sol kültürü yaymaktır.
Alper Öktem
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…