Araştırmaya göre ‘çevresel değeri bulunan yerlerden yenilenebilir enerji üretimi için vazgeçmek zorunda değiliz.
Çoğunlukla ekolojik olarak hassas bir çöl mevkiinde yansıtıcı panellerden oluşan bir ada tasviriyle gözümüzde canlandırdığımız güneş enerjisi sistemlerinin çok daha basit ve yerel bir çözümü olabilir.
Hafta başında Stanford Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, çatı veya avlu gibi var olan altyapıyla beraber inşa edilen şebeke ölçeğinde güneş enerjisi çözümleriyle toplulukların enerji ihtiyacını kolayca karşılamak mümkün.
Nature Climate Change dergisinde yer alan araştırma küresel bir güneş enerjisi merkezi olan California’daki arazi kullanımı etkinliğini modelledi. Araştırma kentsel alanların yerelleşmeye yönelik yenilenebilir enerji kaynakları geliştirerek nasıl daha etkin hale getirilebileceğini inceledi.
Araştırmaya göre var olan altyapıyla inşa edilen potansiyel fotovoltaik ve yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sistemleriyle üretilen erişilebilir enerjinin Kaliforniya eyaletindeki mevcut enerji talebinden fazla olduğunu ortaya çıkardı.
Büyük güneş enerjisi sistemlerine olan eleştiriler bu sistemlerin vahşi hayata tehlike arz edebileceği ve diğer arazi kullanımlarını engelleyebileceği yönünde.
Araştırmanın ana yazarı ve Stanford Universitesi’nde çevre yer bilimi uzmanı Rebecca Hernandez, araştırma sonuçlarının çevresel değeri bulunan alanlardan yenilenebilir enerji üretimi için vazgeçmek zorunda olmadığımızı gösterdiğini söyledi. Yenilenebilir enerji üretiminin tüketim bölgelerine yakın olmasının iletime bağlı elektrik kaybını azalttığını belirtti.
Hernandez ayrıca kentlerdeki çatı, boş arsa ve sanayi siteleri gibi bölgelerin ‘en az çevre ihtilafı’ yaratan bölgeler olduğunu ve güneş enerjisi sistemlerinin kurulumu için ideal olduğunu aktardı.
Araştırma, bu gelişmenin özellikle arazi ve çevre ihtilafları yaşanan yerlerde yenilenebilir enerji ihtiyaçlarının karşılanması için gözden kaçırılan bir fırsat olabileceğini vurguluyor.
Haberin İngilizce Orjinali
Haber: Lauren McCauley
(Yeşil Gazete, Common Dreams)