ManşetEnerji

Yenilenebilir enerji yatırımında rekor, net sıfır için ise finansman artırımı gerekiyor

0

Araştırma şirketi BloombergNEF (BNEF) tarafından yayınlanan Enerji Dönüşümü Yatırım Trendleri Raporu’na göre; enerji dönüşümüne yönelik küresel yatırım 2021’de toplamı 755 milyar doları buldu.

Yenilenebilir enerji, enerji depolanması, elektrikli ulaşım, elektrikli ısı, nükleer, hidrojen ve sürdürülebilir materyaller dahil olmak üzere raporda yer alan hemen her sektörde yatırımların arttığı bildirildi. Yıl içinde duyurulan birçok yeni proje olmasına rağmen, yalnızca karbon yakalama ve depolama (CCS) yatırımlarında düşüş kaydedildiği belirtildi.

‘Elektrikli ulaşım sektörü yatırımları yenilenebilir enerjiyi geride bırakabilir’

Rapora göre; yenilenebilir enerji, bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artışla 2021’de 366 milyar dolarlık yeni bir rekora ulaşarak yatırım açısından en büyük sektör haline geldi.

Elektrikli araçlar ve ilgili altyapı harcamalarını içeren elektrikli ulaşım ise 273 milyar dolarlık yatırımla ikinci en büyük sektör oldu. Elektrikli araç satışlarının artmasıyla birlikte, bu sektör 2021’de yüzde 77’lik oranda büyüdü. Rapora göre; elektrikli ulaşım 2022’de dolar bazında yenilenebilir enerjiyi geçebilir.

Bölgesel rekor, Asya Pasifik’te, en çok yatırım Çin’de

Asya Pasifik, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ve Amerika bölgelerinin incelendiği rapor, Asya Pasifik’in hem 368 milyar dolar ile en büyük yatırım bölgesi hem de 2021’de yüzde 38 ile en yüksek büyümeye sahip bölge olduğunu ortaya koydu. Afrika’daki enerji geçiş yatırımı ise 2021’de yüzde 16 artarak 236 milyar dolara ulaştı. Amerika’da yatırımlar yüzde 21 artarak 150 milyar dolara ulaştı. Çin ise 2021’de 266 milyar dolara ulaşarak en büyük yatırıma sahip ülke oldu.

Sektörlerde yıllara göre enerji geçişindeki küresel yatırım.

Karbon yakalama ve depolamaya 24 milyar dolar

Nükleer enerjiyi de kapsamına alan temiz enerji ve yenilenebilir kaynaklar; enerji depolama, elektrikli ulaşım ve elektrikli ısıyı kapsayan elektrifikasyonla birlikte, 731 milyar dolarlık yatırımın büyük çoğunluğunu oluşturdu. Geri kalanını ise 24 milyar dolarlık yatırımla hidrojen, karbon yakalama ve depolama ve sürdürülebilir malzemeler oluşturdu.

BloombergNEF Analiz Başkanı Albert Cheung, raporla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Küresel emtia krizi, güneş modülleri ve rüzgar türbinleri gibi temel teknolojiler için girdi maliyetlerini yükselterek temiz enerji sektörü için yeni zorluklar yarattı. Fakat, 2021’de enerji geçiş yatırımında yüzde 27’lik bir artış, yatırımcıların, hükümetlerin ve işletmelerin düşük karbonlu geçişe her zamankinden daha fazla bağlı olduklarının ve bunu enerjide piyasalarındaki mevcut kargaşanın çözümünün bir parçası olarak gördüklerinin cesaret verici bir işaretidir.”

‘Net sıfır için daha çok finansman gerekecek’

BNEF Enerji Ekonomisi Başkanı Matthias Kimmel ise Paris Anlaşması’na dikkat çekerek şunları söyledi:

“Dünya, Paris Anlaşması’nın hedeflerini karşılamak için karbon bütçesini hızla tüketiyor. Enerji geçişi devam ediyor ve her zamankinden daha hızlı ilerliyor ancak 2050’ye kadar net sıfır için yola devam etmek istiyorsak, hükümetlerin önümüzdeki birkaç yıl içinde çok daha fazla finansmanı seferber etmesi gerekecek.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.