Enerjiİklim KriziManşet

Yenilenebilir enerji Avustralya’ya kömürle aynı enerji arz güvenliğini sunuyor

0
Fotoğraf: Avrupa Komisyonu

Yapılan yeni araştırmalar yenilenebilir enerji ve elektriğin depolanmasında kullanılan bataryaların Avustralya‘nın elektrik şebekesini kömür ve doğal gaz kadar etkili bir şekilde güvence altına alabileceğini öne sürüyor.

Bir düşünce kuruluşu olan Avustralya Enstitüsü tarafından yaptırılan ve pazartesi günü yayınlanan araştırma, temiz teknolojilerin, enerji şebekesini güvence altına almak ve maliyeti düşürmek için gereken hızlı frekans yanıt hizmeti ve voltaj kontrolünü sağladığını ortaya koydu.

Ancak rapor, yasal engellerin şu anda yenilenebilir enerji ve bataryaların sistem güvenliği sağlama yeteneğini sınırladığını söylüyor.

‘Kömür ve doğal gaz sistemi çöküyor’

Elektrik şebekesi, geçmişte kömür, doğal gaz ve hidroelektrik santrallerinin sağladığı gibi frekans ve voltajı güvenli sınırlar içerisinde tutmak için kontrol gerektiriyor.

The Guardian’ın aktardığına göre enerji ekonomisti Prof. Bruce Mountain, “Kömür ve doğal gazın temelini oluşturan iş modeli gözlerimizin önünde çöküyor ve iyi haber şu ki, bataryalar ve yenilenebilir enerji artık devreye girip şebekeyi güvende tutabilir” dedi.

Mountain, “Yenilenebilir enerjiler halihazırda piyasadaki en ucuz elektriği yaratıyor. Bu yüzden fosil yakıt endüstrisinin dayanmak zorunda olduğu son ayak, tarihsel olarak sağladıkları güvenlik hizmetleriydi. Artık bu hizmetlerin bile yenilenebilir enerji ile daha güvenilir ve uygun fiyatlı bir şekilde sunulduğunu görebiliyoruz ve bu eğilim gelecekte hızlanacak” dedi.

‘Yeni kurallar uygulanmalı’

Düşünce kuruluşu raporla birlikte yenilenebilir enerjilerin şebeke güvenilirliğini daha iyi desteklemesine izin vermek için enerji güvenliğini yöneten yeni kurallar uygulanması çağrısında bulunuyor.

Araştırma, ulusal elektrik piyasasını yeniden tasarlarken enerji güvenliği kuruluna yardımcı olmayı amaç ediniyor. Avustralyalı enerji bakanları, Haziran 2021’de ulusal pazar için yeni bir “2025 sonrası” tasarım belirleyecek.

Avustralyalılar bu dönüşüme hazır

Araştırma kapsamında yapılan anket, katılımcıların yüzde 51’inin şebekeyi güvende tutmak için yeni bataryalar için ödeme yapmayı tercih edeceğini, yüzde 26’sının ise bu hizmet için kömür ile çalışan jeneratörlere ödeme yapmayı tercih ettiğini gösterdi.

Avustralya Enstitüsü’nün enerji politikası lideri Dan Cass “Kömür santralleri kapanıyor ve yerini temiz enerjiye bırakıyor. Ancak kömürle sağlanan güvenlik hizmetlerinin yerini alacak ulusal bir plan yok. Bataryalar ve yenilenebilir enerji bu alandaki olağanüstü potansiyeline rağmen sistem güvenliğine katkıda bulunmalarına karşı engellerle geri çekiliyor” dedi.

Cass, son araştırmanın yenilenebilir enerjinin şebekeyi desteklemek için yeterli sistem güvenliğini sağlayabildiğini ve Avustralyalıların “bu geçişin gerçekleşmesine hazır olduğunu” gösterdiğini söyledi.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.