ManşetDünyaİklim Krizi

Yeni Zelanda yeni iklim politikasını açıkladı: Elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji benimsenecek

0

Yeni Zelanda, fosil yakıtları aşamalı olarak kullanımdan kaldırmaya ve emisyonları azaltmaya yönelik yeni iklim eylem planını açıkladı.

Planda elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştırmak, hidrojeni alternatif enerji kaynağı olarak benimsemek, hayvancılık kaynaklı emisyonları azaltmak gibi hedefler yer alıyor.

Başbakan Jacinda Ardern, yeni politikanın finansmanı için başlangıçta dört yıl içinde 2,9 milyar NZD (2,6 milyar dolar) tahsis edileceğini açıkladı.

Plan, 1,5 derece hedefini sağlamak için Yeni Zelanda’nın salabileceği sera gazı miktarına bir üst sınır getirerek, önümüzdeki 15 yıl için iklim eyleminin yönünü belirliyor.

Projelerin finansmanı, emisyon ticaretinden elde edilen (belirli işletmelerden yaydıkları sera gazları için ücret alınıyor) gelirle oluşturulan 4,5 milyar dolarlık İklim Acil Müdahale Fonu‘ndan sağlanacak.

Doğamız bizim ekonomimiz

Ardern yaptığı açıklamada, “Bugün, düşük emisyonlu bir geleceğe geçişimizde önemli bir gün.Hepimiz deniz seviyesinin yükselmesi ve bunun Yeni Zelanda’daki etkisiyle ilgili son raporları gördük. İklim değişikliği sorununu düzeltmek için çok geç olana kadar erteleyemeyiz” dedi.

Hükümet, ülkenin küresel sera gazı emisyonlarına çok küçük bir katkıda bulunmasına rağmen, Yeni Zelanda’nın küresel ısımayı 1,5 derecede sınırlandırmak konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini söylüyor.

Öte yandan Yeni Zelanda’daki emisyonlar 1990 ile 2018 arasında yüzde 57 artarak tüm sanayileşmiş ülkeler arasında ikinci en büyük artışı göstermişti. Nüfusu beş milyona yakın olan Yeni Zelanda, kişi başına emisyonun en yüksek olduğu ülkelerden biri.

İklim değişikliği bakanı James Shaw, planın daha fazla insanın elektrikli araç satın alabileceğini, kasaba ve şehirlerin daha iyi ulaşım altyapısına sahip olacağını, en yüksek emisyonlu varlıkların temiz enerjiye geçeceğini, çiftçilerin büyüyeceğini ve iklime etkili olacak şekilde  haneler için daha uygun fiyatlı ısıtma seçenekleri olacağını ifade etti.

Önlemler aynı zamanda ülkenin doğasını korumayı ve ticaretteki yeşil itibarını korumayı amaçlıyor. Maliye Bakanı Grant Robertson, “Doğamız,  bizim ekonomimiz. ‘Temiz, yeşil’ markamız hiç bu kadar önemli olmamıştı.” diyerek bunun altını çizdi.

Hükümetin açıkladığı iklim politikasının ana başlıkları şöyle oldu:

  • Ulaşım: 2035 yılına kadar ülkenin hafif araç (otobüs, kamyonet vb) varlığının en az yüzde 30’unun elektrikli olmasını hedefleyen plan, taşımacılığı karbondan arındırma çabalarını hızlandıracak: daha iyi bisiklet yolları ve yürüyüş yolları ve daha sık trenlerle toplu taşımayı iyileştirmeyi hafif araçların toplam seyahat ettiği kilometreyi 2035 yılına kadar %20 oranında azaltacağını söylüyor.Ulaştırma bakanı Michael Woodplanın bu bölümüne 1,2 milyar dolardan fazla tahsis edildiğini söyledi.
  • Ayrıca düşük ve orta gelirli hanelerin, daha uygun fiyata elektrikli otomobil edinmesini sağlayacak bir sistemin denenmesine başlanacak. Sistem, uygun ailelerin araçlarını takas etmeleri, tamir edilen elektrikli araçların uygun fiyata satılması gibi yööntemlerin önünü açacak.
  • Çöplerin azaltılması: Hanelerin 2030 yılına kadar gıda atığı toplama erişimi artırılarak çöp sahasına giden atıklar azaltılacak.
  • Yeşil enerji: Yeni düşük ve orta sıcaklıklı kömür kazanları yasaklanacak ve 2037 yılına kadar mevcut olanlar aşamalı olarak kaldırılacak. Dört yıllık bütçenin 650 milyon dolarlık büyük yatırımlarından biri endüstrinin karbondan arındırılmasına ve daha temiz enerji seçeneklerine geçişin hızlandırılmasına yönelik olacak.

  • Emisyon azaltmak için ar-ge çalışmaları: Tarımda sera gazlarının azaltılmasına yardımcı olacak ürünlerin araştırılması ve geliştirilmesini hızlandıracak bir Tarımsal Emisyonlar İklim Eylemi Merkezi kurulacak. Yeni Zelanda’nın ekonomisi büyük ölçüde tarıma ve metan emisyonlarıyla küresel ısınmaya büyük katkıda bulunan inek ve koyunlara dayanıyor.
  • Karbon yutak alanlarını artırmak için daha fazla ağaç dikmeye yatırım yapılacak.
  • Hidrojen yol haritası: Açık deniz rüzgar enerjisinin düzenlenmesini de içeren kapsamlı bir enerji stratejisi geliştirmek için fonlar tahsis edilecek. Bir hidrojen yol haritası çıkarılacak, böylece  gelişmekte olan yeşil hidrojen sektörüne, hükümetin hidrojen için ekonomik olarak sürdürülebilir bir pazara giden yolu nasıl destekleyeceği konusunda netlik sağlanacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.