Kategoriler: DünyaManşet

Yeni Zelanda asgari ücreti ve en yüksek gelir grubunun vergisini artırdı

Yeni Zelanda’da İşçi Partisi lideri ve Başbakan Jacinda Ardern hükümeti saatlik asgari ücreti 20 dolara ve ülkenin en üst gelir katmanında bulunan vatandaşlara uygulanacak en yüksek vergi oranını yüzde 39’a çıkardı.

Aynı zamanda işsizlik ve hastalık maaşını da ufak bir miktar artıracak olan değişiklikler perşembe günü yürürlüğe girecek. Asgari maaşa yapılan saatlik 1.14 dolarlık artış yaklaşık 175 bin çalışanı etkileyecek.

550 milyon dolar gelir

Yeni en yüksek vergi oranı ise ülkede yıllık geliri 180 bin doların üzerinde olan herkese uygulanacak. Bu Yeni Zelanda nüfusunun yaklaşık yüzde 2’sine tekabül ediyor. Hükûmet yeni vergi oranlarından bu sene yaklaşık 550 milyon dolar elde edeceğini öngörüyor.

OECD verilerine göre Yeni Zelanda 2019 yılında en yüksek asgari maaşa sahip beş ülkeden biriydi. Koronavirüs pandemisi sebebiyle alınan kapanma kararına rağmen çalışmaya devam etmek durumda kalan havalimanı işçileri ve gümrük çalışanları gibi birçok kişi asgari maaş alıyordu.

Ardern: Yapılacak çok şey var

Başbakan Jacinda Ardern, yeni düzenlemelere dair açıklamasında seçim vaatlerinden birini yerine getirdiklerini ve bu adımların”ülkenin en zor durumdaki kesimi için gerçek ve uzun zamandır gereken düzenlemeleri temsil ettiğini” söyledi.

Ardern, “Daha yapılacak çok şey var, konut inşası, sağlık sistemimizi geliştirmek, eğitime yatırım yapmak, iş imkânı yaratmak gibi” dedi.

Muhalefetteki sağcı Ulusal Parti ise asgari ücret zammına karşı çıkarak, “Küçük işyerleri için belirsizlik döneminde asgari ücrete yüksek bir artış yapmak ekonomik vandalizmdir” iddiasında bulundu.

Yeni Zelanda’da hükümet

İşçi Partisi her ne kadar tek başına iktidarda olsa da Ardern hükümeti bu dönem için geçmiş dönemlerde koalisyon ortağı olduğu Yeşiller Partisi ile bir işbirliği anlaşması imzaladı.

İki parti iktidara geldiğinden bu yana başarılı koronavirüsle mücadele planları, iklim acil durumuyla mücadele etmek gibi dikkat çeken politikalar geliştiriyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete