Doğa MücadelesiManşet

Yeni yapılacak liman 3 bin yıllık Kyme Antik Kenti’ni tehdit ediyor

0

İzmir‘in Aliağa ilçesi Çakmaklı Mahallesi‘nde yeni liman yapılması kararlaştırıldı. Belirlenen liman sahasında Nemrut Körfezi yakınlarında yer alan 3 bin yıllık Kyme Antik Kenti‘nin bulunması bölge halkının tepkilerine neden oldu.

Yurttaşlar, Kyme Antik Kenti’ni Yaşatma Girişimi adıyla bir platform kurarak kampanya başlattı. Kyme Antik Kenti’ni Yaşatma Girişimi’nden Osman Koçer, Birgün’den Aycan Karadağ’a yaptığı açıklamada bölgenin mutlak koruması gereken bir alan olduğunu belirtti.

Tarihsel ve ekolojik olarak önemli

Koçer, “Aliağa ilçesi, Bozköy – Biçerova Mevkiinde bulunan Kyme Antik Kenti, antik dönemde Aiolis bölgesi olarak adlandırılan bölgede yer alan ve isim kökeni kadın savaşçı Amazonlardan geldiği söylenen önemli yerleşimlerden biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra Mustafa Kemal Atatürk imzalı ilk arkeolojik kazı çalışma iznini alması açısından da önemli bir yere sahiptir” dedi.

Bunun yanında Kyme’nin hemen yanında konumlanan Nemrut Körfezi‘nin deniz canlılarının ve pek çok balık türünün üreme alanı olduğunu belirten Koçer, “Özellikle içinde bulunduğumuz bahar aylarında bölgedeki ekolojik çeşitlilik en yüksek seviyededir” ifadelerini kullandı.

‘Kanun açıkça ihlal ediliyor’

Hukuka aykırı bir şekilde bölgenin sit derecesinin düşürüldüğüne dile getiren Koçer, “Alınan bu hukuksuz kararla Nemport Deniz İşletmelerinin liman alanını genişletmek amacıyla yapmak istediği deniz dolgusu, sit alanı içerisinde gerçekleşecektir ve Kyme için geri dönüşü olmayacak bir tahribata neden olacaktır” yorumunda bulundu.

Sit derecesinin düşürülmesiyle imar faaliyetlerinin onaylanmasının bölgede bulunan şirketlerin çıkarları doğrultusunda alınan bir karar olduğunu dile getiren Koçer, “Kanunların açıkça ihlal edildiği anlamını taşımaktadır. Kapasitesi arttırılan liman ve gelecek olan gemilerin boyutlarının büyümesi; kaza risklerini yoğun gemi trafiğini ve deniz ekosistemine ilişkin olumsuzlukları beraberinde getirecektir” şeklinde konuştu.

Kyme ve çevresinde yapılaşmaya ve liman faaliyetlerine izin vermenin büyük bir yıkıma neden olacağını belirten Koçer “Kyme, Hasankeyf olmasın. Doğamızın ve kültürel mirasımızı korumanın şirketlerin kar hırsından daha değerli olduğunu biliyoruz. Kyme’deki kültürel mirası ve bölgenin ekolojik değerlerini yaşatmak ellerimizde” dedi.

Neler yaşandı?

Antik kent ve limanın bitişiğindeki 1. derece arkeolojik sit alanı, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 28.03.2019 tarihli 11049 sayılı kararı ile 1. dereceden 3. dereceye düşürüldü.

Alınan kurul kararının; Nemrut Körfezi’nde faaliyet gösteren Nemport A.Ş.’nin limandaki kapasitesini artırabilmesi amacıyla hazırladığı proje kapsamında olduğu iddia edilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.