İklim KriziManşet

Yeni Şafak’ta çarpıcı iklim yazısı

0

AKP Hükümetine yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ulusoy, bugünkü yazısını küresel iklim eyleminin önemine ayırdı. Fosil yakıtların küresel ısınmaya sebep olduğunu vurgulayan Ulusoy, önlem alınmazsa gezegenimizin iklim yapısının kalıcı olarak değişikliğe uğrayacağını belirtti.

İklim değişikliğinin ekonomik etkilerine de dikkat çeken Ulusoy “Yaşanan süreçte, fosil yakıt (kömür, petrol v.s.) kullanımı sonucu ortaya çıkan ve sera gazı olarak adlandırılan karbondioksit (CO2) gazının atmosferdeki yoğunluğu giderek artmıştır” dedi.

“İklim değişikliği ekonomisi ve Nordhaus” başlığı taşıyan köşe yazısında, iklim ekonomisi alanının öncülerinden olan ve bu sebeple Nobel Ekonomi ödülünü alan Willam Nordhaus’a da önemli yer ayrıldı.

Nobel ekonomi ödülünün bu sene, “uzun süreli sürdürülebilir ekonomik büyümenin oluşturulması konusunda en temel ve acil sorunlarına hitap eden yöntemler” geliştirenlere verildi.

“William Nordhaus iklim değişikliği tehdidine karşı ekonominin nasıl şekillendirilmesi gerektiğini çalışan makro iktisatçıların başında geliyor. Otuz yılı aşkın bir süredir iklim değişikliği ekonomisi alanında çalışmalar yayınlıyor. Sera gazlarının azaltılması için karbon vergilerini ilk ortaya koyanlardan biri.

Kendisine Nobel Ekonomi Ödülü’nü getiren, kurguladığı Dynamic Integrated Climate- Economy Model (DICE), iklim değişikliği etkilerini ve maliyetlerini entegre bir şekilde değerlendiren modeldir.

DICE kısaca; ekonomiye, karbon döngüsüne, iklim etkilerine, sera gazı salınımını azaltmanın fayda ve maliyetlerini ölçmeye izin veren bir modeldir.

Model ülkelerin emisyon azaltarak kısa dönemde katlanacakları maliyetlerin, uzun dönemde küresel ölçekte kaçınılmaz olarak görülen iklim zararlarının azaltılması neticesinde elde edilecek faydalarla dengelenmesi için tasarlanmıştır.

CO2’nin salınımı küresel ısınmaya sebep olması dolayısıyla ekonomik çıktı (ekonomik büyüme) üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Ekonomik çıktının bir kısmının emisyon salınımını azaltmak için kullanılması durumunda, mevcut tüketimi kısıcı etkiler söz konusu olacak olsa da, gelecekteki sıcaklık artışları ve iklimde meydana gelen zararlar önlenebilecektir.”

Her ne kadar yazar temel iklim kavramlarını karıstırıyor olsa da Paris iklim anlaşmasına mesafeli duran AKP hükümetine yakın muhafazar yazarların da artık bu konuyu gündeme alıyor olmasını iklim aktivistleri sevindirici bir haber olarak değerlendirdi.

Ahmet Ulusoy’un Yeni Şafak’taki yazısının tamamına linkten erişebilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.