Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

‘Yeni normalleşme’ başlıyor: Okullar açılıyor, hafta sonu kısıtlaması gevşetiliyor

0
Bakanlar Kurulu‘nun 3.5 saat süren toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden ve kademeli normalleşmeye geçileceğini açıkladı. İllerin düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) şeklinde sınıflandırıldığını belirten Erdoğan, bu sınıflandırmalar kapsamında kademeli önlemler alınacağını kaydetti. 

Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı kademeli normalleşme uygulaması şöyle: 

  • Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde pazar günleri devam edecek.
  • Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacak.
  • Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim-öğretime açılacak.
  • Akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürecek.

Liselerde sınavlar yüz yüze, restoran ve kafelere sınırlı izin

  • Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecek.
  • Yüksek ve çok yüksek riskli illerde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
  • Restoran, lokanta, kafeterya gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında faaliyetini 07.00-19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek.
  • Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve bir saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
  • STK’lar, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.
  • Halı saha ve havuz gibi yerler, düşük riskli illerde sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyetini sürdürecek.

Sağlık Bakanlığı’nın illeri dört kategoride topladığı risk haritası.

Erdoğan, her iki haftada bir normalleştirme uygulamasının güncelleştirileceğini, değerlendirmenin ise valilikler ve il hıfzısıhha kurullarınca yapılacağını söyledi. 

Bilim Kurulu ve Türk Tabipleri Birliği‘nden uzman doktorlar ise geçen hafta içinde normalleşme ve açılma uygulamaları için henüz erken olduğunu, aşılamanın bir süre daha devam ettikten sonra bunun konuşulması gerektiğini söylemişti. 

Cumhurbaşkanı ayrıca yarın hazırladıkları İnsan Hakları Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.