DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Yeni Covid varyasyonu Mu, Yunanistan’da görüldü

0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hafta başında yayımladığı epidemiyolojik güncellemesinde Mu varyantının Kolombiya ve Ekvador’da giderek yaygınlaştığı ve  aşılara karşı direnç belirtileri gösterdiği konusunda uyarmıştı.

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Dairesi (EODY), söz konusu varyanta Yunanistan’da altı kişide rastlandığını açıkladı. Vakalardan ikisi başkent Atina‘daki Eleftheros Venizelos Havalimanı girişinde yapılan testlerle tespit edilirken diğer dört vaka ise Argolida, Attiki ve Ahaia‘da kaydedildi.

Ülkede görülen vakalarda hakim varyant ise, tüm dünyada olduğu gibi Delta. 

Salgının başından bu yana Yunanistan‘da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 13 bin 777 iken günlük vaka sayıları 3 bin civarında seyrediyor.

Mu varyantı nedir?

Örgütün haftalık bültenine göre, Mu varyantı “bağışıklık kaçışının potansiyel özelliklerini gösteren bir mutasyonlar kümesine sahip”.

Rapordaki ön veriler Mu’nun Güney Afrika’da keşfedilen Beta varyantına benzer şekilde bağışıklık savunmalarından kaçabileceğini öne sürüyor, ancak bunun daha fazla çalışma ile doğrulanması gerekiyor.

ABD, Birleşik Krallık ve Belçika’da da rastlanan Mu varyantının aşılamadan kaynaklanan bağışıklığa karşı en az Beta varyantı kadar dirençli olduğunu gösteren laboratuvar çalışmaları olduğu belirtiliyor.

Koronavirüsün şimdiye dek geçirdiği varyantlara Yunan alfabesine göre Alfa, Beta, Gama ve Delta isimleri verildi. Mu varyantı daha önce düşük uyarı seviyesine karşılık gelen “yakından izlenmesi gereken” varyantlar kategorisindeydi ve bu kategoride de Eta, Iota, Kappa ve Lambda isimli varyantlar bulunuyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.