Yeni araştırma: İnsan kaynaklı karbon emisyonları stratosfer tabakasını daraltıyor

Yeni çalışmaya göre stratosferin kalınlığı 1980’lerden bu yana 400 metre daraldı. Emisyon kesintisi yapılmazsa 2080 yılına kadar 1 km daha incelmesi muhtemel. Bu değişim uydu işlemlerini, GPS navigasyon sistemini ve radyo iletişimini de etkileme potansiyeline sahip.

Yapılan yeni bir çalışma insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının stratosferi daralttığını ortaya koydu. Bu değişim uydu işlemlerini, GPS navigasyon sistemini ve radyo iletişimini de etkileme potansiyeline sahip.

Araştırmacılar, atmosfer tabakasının kalınlığının 1980’lerden bu yana 400 metre daraldığını saptadı. Emisyonlarda büyük kesintiler olmazsa 2080 yılına kadar yaklaşık bir kilometre daha incelme yaşanması muhtemel.

İnsanın gezegen üzerindeki yıkıcı etkisi

The Guardian’dan Damian Carrington’ın haberine göre bu çalışma insanların gezegen üzerindeki yıkıcı etkisini gösteren en son keşif. Nisan ayında yayınlanan başka bir çalışmada ise muazzam miktarlardaki buzulların erimesiyle dünyanın ağırlığının değiştiğini ve ekseninin kaydığını ortaya koymuştu.

Stratosfer tabakası Dünya yüzeyinin yaklaşık 20 ile 60 kilometre yukarısında yer alıyor. Altında ise insanların yaşadığı troposfer tabakası var. Burada karbondioksit havayı ısıtıp genişletiyor. Böylece stratosferin alt sınırı yukarıya itiliyor. Ancak bunlara ek olarak karbondioksit stratosfere girdiğinde havayı soğutarak büzülmesine neden oluyor.

60 km yukarıyı bile etkiliyoruz

Araştırma ekibinin bir parçası olan İspanya Ourense’deki Vigo Üniversitesi’nden Juan Añel‘e göre küçülen stratosfer, iklim acil durumunun ve insanlığın şu anda uyguladığı gezegensel ölçekte etkinin keskin bir işareti.

Çalışma sonuçlarını “şok edici” olarak niteleyen Añel “Bu sonuç, atmosferin 60 kilometre uzağına kadar etki ettiğimizi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Daralma sebebi Ozon tabakası zannediliyordu

Bilim insanları karbon emisyonları arttıkça troposferin de yükseldiğini biliyorlar ve stratosferin de küçüldüğünü varsayıyorlardı. Ancak yeni çalışma bunu kanıtlayan ilk çalışma ve en azından uydu verilerinin toplandığı 1980’lerden beri dünya çapında daralma olduğunu gösteriyor.

Güneşten gelen UV ışınlarını emen ozon tabakası da stratosferde yer alıyor. Bu sebeple araştırmacılar son yıllarda ozondaki kayıpların küçülmenin nedeni olabileceğini düşünmüşlerdi.

Ancak Environmental Research Letters’da yayınlanan yeni çalışma gösteriyor ki stratosferin sürekli daralmasının arkasındaki sebep ozon değil karbondioksit miktarındaki artış.

Araştırmacılar “Uydu yörüngelerini, yörünge yaşam sürelerini ve geri kazanımları […] radyo dalgalarının yayılmasını ve nihayetinde Küresel Konumlandırma Sisteminin ve diğer uzay tabanlı seyir sistemlerinin genel performansını etkileyebilir” tespitinde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR