Yeni yapılan bir araştırma aslanların avladığı türler arasında yer alan antilop ve zebra gibi türlerin iklim krizinin yol açtığı sıcaklık artışlarına karşı daha savunmasız olduğunu ortaya koydu.
Sebebi ise aslanların avlanmak için günün daha serin vakitlerini tercih etmesi ve avlarına beslenmek için yalnızca günün sıcak saatlerinin kalması.
Afrika savanında yaşayan pek çok memeli tür her gün yeterince besin bulabilmek ve tehlikelerden kaçmak için ince bir çizgi üzerinde yürüyor. İklim değişikliği ise bu çizgiyi iyice inceltiyor.
Nature Ecology and Evolution dergisinde yayınlanan araştırma iklim değişikliğinin biyoçeşitlilik üzerindeki etkisinin nasıl olacağını anlamayı amaçlıyor ve yükselen sıcaklıklara alışmanın bütün türler için benzer sonuçları olmayacağını öne sürüyor.
1950’den bu yana süregelen avlanma sebebiyle 32 bölgede yer alan aslanların sayısı büyük miktarda azalmıştı. Ancak daha sonra bu alanların yarısında aslanların çoğalabilmeleri için çalışma yapıldı. Bu da bilim insanları için aslanların olduğu ve olmadığı durumları inceleyebilmek adına ‘doğal deney’ imkanı sundu.
Tavşanlardan fillere kadar geniş bir yelpazedeki 29 otçul türün hareket alanlarını inceleyen araştırmacılar Güney Afrika’da bulunan koruma altındaki vahşi yaşam alanlarına 32 kamera yerleştirdi.
Oluşturdukları harita aslanların bulunduğu ve bulunmadığı noktaların yanı sıra 30 dereceye varan sıcaklıkların yaşandığı ve sıcaklıkların 10 derece civarında kaldığı bölgeleri gösteriyor.
Araştırma aslanların varlığının en çok antilop ve zebralar gibi orta boy otoburlar üzerinde etkisi olduğunu buldu. Aslanların olmadığı bölgelerde günün serin saatlerinde beslenen bu türler, aslan olduğu durumda gün ortasında ve güneş altında beslenmek zorunda kaldı.
Cape Town Üniversitesi Afrika İklim ve Kalkınma Girişimi’nde kıdemli araştırmacı Dr. Chirstopher Trisos, Carbon Brief’e yaptığı açıklamada şu değerlendirmede bulundu:
Türlerin iklim değişikliğine uyum sağlama kapasitesinin diğer türlerle olan etkileşimleriyle nasıl ilgili olduğunu ve kısıtlanabileceğini düşünmek iklim değişikliği riskinin biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisini anlamak için önemli bir adım. Ekolojik tahminler tür etkileşimlerini dikkate aldığı zaman, iklim değişikliğinin yol açacağı tür kaybı beklenenden büyük olabileceği ortaya çıkabilir.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…