Yazılımcı McAfee hücresinde ölü bulundu: Sıradaki Assange olabilir

Vergi kaçırma suçlamasıyla 3 Ekim 2020’de Barselona‘da tutuklanan ve ABD‘ye iadesi için karar çıkarılan antivirüs yazılımcısı John McAfee hayatını kaybetti.  İspanya resmi haber ajansı EFE,  75 yaşındaki McAfee’nin hücresinde ölü bulunduğu duyuruldu.

Yetkililer, McAfee’yi bulan güvenlik görevlilerinin ve cezaevi doktorlarının hemen müdahale ettiklerini ancak hayata döndürmeyi başaramadıklarını söyledi.  McAfee’nin ölüm nedeni henüz resmi olarak açıklanmasa da intihar olasılığı üzerinde durulduğu bilgisi paylaşıldı.

İstanbul’a gelmek üzereyken gözaltına alınmıştı

İspanya’da mahkemenin talimatıyla 4 Ekim 2020’den bu yana Brians 2 Cezaevi’nde tutulan John McAfee, 3 Ekim’de Barselona’dan İstanbul‘a gitmek üzereyken El Prat Havalimanı‘nda gözaltına alınmıştı.

Yazılımcı, ABD’de 2016-2018 döneminde 4 milyon dolardan fazla vergi kaçırmakla suçlanıyordu. McAfee’nin, kripto para satışlarında yanıltıcı tavsiyelerde bulunarak 23 milyon dolardan fazla para kazandığı da ileri sürülüyordu.

McAfee ABD’de suçlu bulunması halinde azami altı yıl hapis cezası alacaktı.

Snowden: Sıradaki Assange olabilir

Devletin kamu aleyhine faaliyetlerini deşifre ederek dünyada büyük yankı uyandıran eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, John McAfee‘nin ölüm haberinin ardından “Sıradaki Julian Assange olabilir” yazdı.

Snowden Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ABD yargı sistemine atıfta bulunurken, “Avrupa, şiddet içermeyen suçlarla suçlanan kişileri, o ülkenin vatandaşı insanların maruz kalmaktansa ölmeyi tercih ettiği hiç adil olmayan bir mahkeme sistemine ve çok acımasız bir hapishane sistemine iade etmemeli” ifadelerini kullandı.

Halen Rusya’da yaşayan eski NSA çalışanı, “Sistemde reforma gidilene kadar bir moratoryum yürürlükte olmalı” dedi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi