ManşetTürkiye

Yasaklar gölgesinde 1 Mayıs: Valiliğe göre 207, İstanbul Barosu’na göre 156 kişi gözaltına alındı!

0

1 Mayıs İşçi Bayramı bu yıl Olağanüstü Hâl (OHAL) koşullarında Türkiye’nin dört bir yanında bugün kutlandı.

Bu yıl İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları için 2 farklı toplanma çağrısı yapıldı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), HDP, CHP ve Birleşik Haziran Hareketi, 1 Mayıs’ı İstanbul Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlama kararı aldı.

1977’de 34 kişinin hayatını kaybettiği kanlı 1 Mayıs’tan beri tartışmaların odağında yer alan Taksim Meydanı ve çevresi bu yıl da kutlamalara kapalıydı.

İstanbul genelinde 30 bin polis görevlendirilirken, Taksim Meydanı’na girişe izin verilmedi. Yurttaşlar, binlerce polisin konuşlandığı Taksim’de İstiklal Caddesi’ne giremedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Devrimci Yolda Özgürlük, Emek ve Özgürlük Cephesi, Maltepe Sokak Kültür Derneği, Mücadele Birliği Platformu, Partizan, Proleter Devrimci Duruş, Sosyalist Dayanışma Platformu ve Birleşik Devrimci Parti ise Taksim’de buluşacaklarını duyurmuştu.

Öte yandan Taksim Meydanı’nda slogan atan 2 kişi gözaltına alındı. Taksim Meydanı’na Gezi Parkı’nın olduğu bölgeden girerek pankart açan iki kadın slogan atmaya başladı. Pankartları ellerinden alınan kadınlar, gözaltına alınarak polis aracına götürüldü. Araca götürülen kadınlar araca binmemek için uzun süre polislere direndiği görüldü.

Taksim yasağını tanımayarak 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlayacağını duyuran gruplar çeşitli noktalardan Taksim’e yürüyor. Özellikle Beşiktaş bölgesinde toplanan gruplar, polisin sert müdahalesiyle karşılaşıyor.

Beşiktaş’tan Taksim’e yürüyen Hayırdan Sonra adlı gruptan 25 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınma görüntüleri kameralara şöyle yansıdı:

Polis havaya ateş açtı

İstanbul Valiliği’nin izniyle Bakırköy’de düzenlenen mitingde ise arbede çıktı. Polis 1 kişiyi gözaltına alırken çevredekilerin tepkisiyle karşılaştı. Çıkan arbedede polisin havaya ateş açtığı bildirildi. 3 kişi gözaltına alınırken, Anadolu Ajansı, Bakırköy İncirli Caddesi’ndeki gerginliğin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı açan kişiler nedeniyle olduğunu duyurdu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağı, Mesud Barzani Türkiye’yi ziyaret ettiğinde Türk bayrağıyla birlikte resmi tören öncesinde göndere çekilmişti.

207 gözaltı!

İstanbul Valiği, il genelinde gözaltına alınanların sayısının 207 olduğunu açıkladı. İstanbul Barosu ise gözaltı sayısını 156 olarak duyurdu. Valilik açıklamasında, 40 molotof kokteyli, 17 el bombası ve 176 havai fişeğin ele geçirildiği ifade edildi.

Bakırköy’deki kutlamalar saat 14:00’te  başladı. Alana girişler yaklaşık bir buçuk saat devam etti. Kalabalık alanda toplandıktan sonra, 1 Mayıs 1977’de, 10 Ekim’de, iş cinayetlerinde, demorkasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. “Hayır bitmedi, mücadeleye devam” sloganları ile saygı duruşu sonlandı.

Kani Beko: Kıdem tazminatımızı leş kargalarına yedirecek miyiz?

Berkay Akyıldız şefliğindeki DİSK Korosu, sahnedeki ilk grup oldu.  Koro’nun son şarkısı “Enternasyonel Marşı”na aralarında Filiz Kerestecioğlu, Ertuğrul Kürkçü, Kani Beko, Onur Hamzaoğlu, Gülistan Kılıç Koçyipit, Lami Özgen’in de olduğu emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları başkanları, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri de eşlik etti.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, alandaki işçilere hitap etti. Konuşmasına, 1977, 1989 ve 1996 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri anarak başlayan Beko, “Referandumdan evet çıkarsa ilk işlerinin kıdem tazminatına saldırmak olacağını söylemiştik. Şimdi buradan soruyorum. Herkes duysun. Kıdem tazminatımızı leş kargalarına yedirecek miyiz? Buradan tekrar söylüyorum. Taşeron işçiler kadro hakkını kazanana kadar mücadele edeceğiz.” ifadesini kullandı.

1 Kasım 2015 seçimlerinden önce taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair sözün tutulmadığını belirten Beko, taşeron işçiler kadroya alınana dek mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. “Kiralık işçi” uygulamasına tepki gösterdi. Beko, “OHAL ilan edip KHK’larla kamu emekçilerini mahkeme kararı olmadan ihraç ettiler. 85 belediyede kayyum var” dedi.

Beko’nun konuşmasının satır başları söyle:

“Sandıklardan hayır çıktı, YSK’dan evet çıktı. Ancak siz yaptığınız bu hırsızlıkla nereye kaçarsanız kaçın sizi yakalamak boynumuzun borcu olsun”

“Biz bu topraklarda 80 milyon insanın anayasasını yapmak için önümüzdeki dönemde birlikte mücadele edeceğiz. Eşitlikçi, özgürlükçü, laik, demokratik sosyal bir anayasa olması gerekir”

“Aydınlık bir ülke için birer meşale yakalım. Bu topraklarda eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış, kardeşlik mücadelesi verenlere, toprağa çıkanlara, 8 Mart’ı yaratan kadınlarımıza, 1516 Haziran’da büyük işçi direnişini yaratanlara, Gezi direnişindeki kahraman kardeşlerimize, 10 Ekim’de Ankara’da katledilen barış güvercinlerimize, barış elçilerimize, Deniz Gezmiş’e, Mahir Çayan’a, İbrahim Kaypakkaya’ya, Kemal Türkler’e, Türkiye işçi sınıfına selam olsun. Kahrolsun faşist diktatörlük, yaşasın işçilerin birliği, yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın devrim ve sosyalizm”

Lami Özgen: Bu ülkenin üretenleri olarak ortak geleceğin sahibiyiz

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de Bakırköy’deki 1 Mayıs kutlamasına katılan emekçilere seslendi.

Özgen şöyle konuştu:

“Bu ülkenin yarısı olduğumuzu unuttuğunu ortaya koydu. KHK’lara hayır, OHAL’e hayır. Tutuklamalara, baskıya, gözaltılara hayır. İş güvenliğinin ortadan kaldırılmasına hayır. Kıdem tazminatının kaldırılmasına hayır. Böylelikle bu ülkenin ezilen tüm kesimleri, iradelerini ortaklaştırdı. Onlar, her zamanki gibi hileleriyle, hırsızlıklarıyla bizlerin iradesini çaldı. Bu referandumun sonuçları şaibelidir. Bu sonuçları, ülkenin yarısı olarak kabul etmediğimizi duyurmaya devam ediyoruz.

“Sendikalarda özgürlük haklarımız KHK’larla yasaklanmaya devam ediyor. Arkadaşlarımız hakkında keyfi uygulamalar devam ediyor. Bu işten atmalardan üç binin üzerinde KESK üyesinin de işten atıldığını biliyorsunuz. İlk günden beri şunu ifade ediyorum, sizin OHAL yasanıza, KHK’larınıza, soruşturmalarınıza boyun eğmiyoruz. Korkmuyoruz. Geri adım atmıyoruz. Seyid Rıza’nın dediği gibi; biz sizlerin yalanlarınıza, dolanlarınıza karşı boyun eğmeden, diz çökmeden, mücadeleye devam edeceğiz. Bu da onlara büyük bir ızdırap oldu. Bu zorbalık karşısında boyun eğmeden, Türkiye’nin her yerinde bu mücadelemizi sürdürüyoruz. Buradan hareketle, bugün Türkiye’nin bütün illerinde, özellikle Ankara’da, İzmir’de, Adana’da, Van’da, Samsun’da 1 Mayıs alanlarındaki milyonları buradan selamlamak istiyorum. Baskıya, zulme, faşizme karşı boyun eğmeden mücadele edenlere selam olsun.

“Bu ülkenin bütün ötekileri bir arada, birleşik bir mücadele yürütmek zorundayız. Faşizme karşı omuz omuza yürüteceğimiz mücadele, bizim ortak geleceğimizi ifade etmektedir. Bir kez daha haykırıyoruz; kurtuluş yok tek başına. Ya hep beraber, ya hiçbirimiz.

“Değerli dostlar, AKP iktidarı pek çoğu otoriter faşizan politikalarıyla beraber tek adam sistemini kurumsallaştırmaya giderken bizim temel hak ve özgürlüklerimizi sadece sınırlamak veya engellemekle kalmıyor. Bunları ortadan kaldırarak kendi faşizan sistemini kurumsallaştırmak istiyor. Biz, bu ülkenin işçileri, emekçileri, ezilen bütün kesimleri içeride ve dışarıda savaşa karşı barış talebimizde ısrarcı olduğumuzu, çalışma yaşamında toplumsal barışa ihtiyaç olduğu gibi toplumun bütün kesimlerinin bir arada yaşama iradesinde de barışa ihtiyaç vardır. Savaş politikalarını kabul ediyoruz. AKP’ye bu savaş politikalarından vazgeç diyoruz. İçeride barış ve diyalog dışında başka bir seçenek olmadığını bir kez daha ifade ediyoruz. Hükümet son zamanlarda ortadoğu savaş bataklığına batmaktadır. Özellikle IŞİD vahşetine karşı Suriye’de, Irak’ta, Rojava’da, halkların bir arada özgür iradesiyle oluşturdukları irade birliği karşısında AKP hükümetinin uğursuz politikaları sonuç vermeyecektir. Orada IŞİD’e karşı Kürtler, Ezidiler, Ermeniler bütün halklar bir arada, özgür iradeleriyle öz yönetimlerini oluşturmuşlar. IŞİD vahşetine karşı, gerici ve cinsiyetçi, aynı zamanda halkları birbirine karşı kırdırtan politikalara karşı bir duruşları vardır. Biz emekçiler, ezilenler, bu ülkenin üretenleriyiz. Bu ülkenin üretenleri olarak ortak geleceğin sahibiyiz.”

On binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs mitingi, 16.45’te sona erdi.

(Yeşil Gazete, T24)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.