Yargıtay’dan emsal karar: Sevgiliyken çekilen fotoğraf ayrıldıktan sonra izinsiz kullanılamaz

Yargıtay kararında eski sevgilinin daha önce izinle çekilmiş fotoğraflarının daha sonra izni alınmadan yayımlanamayacağı belirtildi.

Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, sevgililerin birlikte çekilmiş fotoğraflarını ayrıldıktan sonra kullanmaları durumuna ilişkin emsal niteliğinde bir karar verdi.

Yargıtay, asliye ceza mahkemesinin, bir kişi hakkındaki “Görüntü veya seslerin ifşa edilmesi suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan verdiği beraat kararını bozdu.

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre 13 Ekim 2021 Çarşamba günü alınan 2021/6887 sayılı kararda, eski sevgilinin daha önce izinle çekilmiş fotoğraflarının daha sonra izni alınmadan yayımlanmayacağı belirtildi.

Facebook’tan paylaştı

Yargıtay içtihat metnindeki bilgilere göre sanık, başka biriyle nişanlanan eski sevgilisinin mesajlarına cevap vermemesi üzerine sahte bir Facebook hesabı açtı ve burada hakaret olarak nitelendirilebilecek ifadeler kullandı.

Sanık, birlikte oldukları dönemde mağdurun da bilgisi dahilinde çekilmiş, birlikteliklerini gösteren fotoğrafları müsaade almadan yayımladı.

Bunun üzerine mağdur genç kadın, yargıya başvurarak söz konusu fotoğrafların rızası dışında yayımlandığını söyleyerek, dava açtı.

İlk mahkeme kararı: Bilgisi dahilinde

“Görüntü veya seslerin ifşa edilmesi suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlal” suçlamasıyla açılan davada söz konusu fotoğrafların sanığın bilgisi dahilinde çekilmiş olmasına da dikkat çekilerek beraat kararı verildi.

Mağdur avukatınca temyize götürülen dava dosyasını inceleyen Yargıtay ise kararında fotoğrafların her ne kadar birlikte oldukları dönemde mağdurun bilgisi dahilinde çekilmiş olsa bile rızası olmadan yayımlandığına dikkat çekerek verilen beraat kararını oy birliği ile bozdu.

‘Emsal niteliğinde’

Verilen kararı yorumlayan avukat Cengiz Hortoğlu, birinin bir başkasına fotoğraf çekme izni vermesinin aynı zamanda yayımlama içinde müsaade ettiği anlamına gelmediğini söyledi.

Yargıtay’ın bu yöndeki kararının çok önemi olduğunu hatta emsal niteliği taşıdığını ifade eden Hortoğlu, “Günümüzde sıklıkla karşılaşılan bir soruna çözüm getirdiği kanısındayım” dedi.

2 yıldan 5 yıla hapis

Hortoğlu, “Birinin resminin çekilmesine izin vermesi o kişinin aynı zamanda o resimlerin sosyal medya üzerinden yayımlanmasına rıza gösterdiği yani izin verdiği anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

Bu suç karşısında uygulanacak ceza hakkında da bilgi veren avukat “Bir başkasına ait resimlerin yayımlanması için o kişinin ayrıca rızası gerekir. Yargıtay kararı bu hususa netlik getirmiş. Özetle biriyle hatıra resmi bile çektirseniz yayımlamanız için o kişinin izni gerekiyor. Aksi takdirde bu hataya düşen biri TCK 134/2 maddesi gereğince 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile karşılaşabilir” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’da trafik sıkışıklığı, ücretlendirilmesi ve toplumun desteği

Ekonomistler, çok uzun bir süreden beri dışsal maliyetlerin fiyatlandırma...

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR