İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Yargıtay, Cumhuriyet Gazetesi davasını usülden bozdu

0

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Cumhuriyet Gazetesi‘nin 12 yazar ve yöneticisi hakkında 2016’da “silahlı terör örgütüne yardım” suçlamasıyla açılan davada yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararlarını usulen bozdu.

Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesinin bazı sanıklar hakkında bozma kararı vermesinin ardından yeniden görülen davada, İstanbul 27’inci Ağır Ceza Mahkemesi kararında direnmiş; temyiz dosyası Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitmişti.

Yerel mahkemenin “direnme kararında usule ilişkin eksiklikler nedeniyle bozma kararı verdiği, esas yönünden inceleme yapmadığı”nı belirten Kurul, bozma gerekçesini de “soruşturma aşamasında tutukluluğa devam kararı veren yargıçlardan birinin Yargıtay’ın bozma kararının ardından, önceki mahkeme başkanı terfi ettiği için yerine atanan hakim olması” olarak belirtti.

Gazeteci ve yöneticilere “terör örgütüne yardım” suçlaması yöneltilen  iddianamede imzası bulunan savcılardan Mehmet Akif Ekinci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla HSK’ya, Yasemin Baba da başsavcı vekilliğine atanmıştı.

Dosyalar, şimdi tekrar yerel mahkemeye gönderilecek.

Ne olmuştu?

31 Ekim 2016’da “FETÖ ve PKK’ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuklanan Akın Atalay 8 yıl 1 ay 15 gün, Aydın Engin 7 yıl 6 ay, Orhan Erinç 6 yıl 3 ay, Hikmet Çetinkaya 6 yıl 3 ay, Murat Sabuncu 7 yıl 6 ay,Ahmet Şık7 yıl 6 ay, Bülent Utku 4 yıl 6 ay, Önder Çelik 3 yıl 9 ay, Musa Kart 3 yıl 9 ay, Hakan Karasinir 3 yıl 9 ay, Mustafa Kemal Güngör 3 yıl 9 ay ve Güray Tekin Öz 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Gazetecilerin gözaltına alındığı soruşturmayı yütüen savcı Fethullah Gülen cemaatine üye olduğu gerekçesiyle yargılanan Murat İnam‘dı.

Eylül 2018’de, hapis cezalarının verilmesinden beş ay sonra yenilenen Cumhuriyet Vakfı seçimlerinde, savcılığın tanığı ve dava kapsamında Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen belgelerin sahibi olan gazetenin eski yöneticisi Alev Coşkunyönetim kurulu başkanı oldu. Yönetim değişimiyle  çok sayıda yazar ve muhabir gazetedeki görevlerinden istifa etti.

Temmuz 2019’da Yargıtay Başsavcılığı, temel suçlama olan ‘yayın politikasının değişikliğiyle örgüte yardım edildiği’ iddiasının olgusal olmadığını belirterek verilen mahkumiyet kararlarının bozulmasını, bunun o sırada cezaevinde bulunan Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik’in durumuna da sirayet ettirilmesini, Ahmet Şık’a ‘örgüte yardım’ suçundan verilen cezanın bozularak ‘örgüt propagandası’ ve ‘devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama’ suçlarından yargılanması gerektiğini belirtti.

Eylül 2019’da Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik; Mayıs 2019’da Kadri Gürsel tahliye edildi.

AİHM Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum etmişti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazetecilere verilen mahkumiyet ve gözaltı sürecine ilişkin başvuru dosyasında, oy birliğiylesöz konusu tutuklamaların İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkı ile ilgili 5’inci maddesinin birinci fıkrası ve ifade özgürlüğü ile ilgili 10’uncu maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM, Cumhuriyet çalışanlarını “basit ve güvenilir olmayan gerekçelerle tutuklayanTürkiye’yi sekiz gazetecinin her birine 16 bin Euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.