Doğa Mücadelesi

Yargılanan 7 HES eylemcisine beraat!

0
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Yuvarlakçay üzerine yapılmasına planlanan HES’e karşı düzenlenen eylemlere katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 7 eylemci beraat etti.

Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Pınarköy sınırları içinde yer alan Yuvarlakçay üzerine yapılmak istenen Hidro Elektrik Santrali Projesinin iptali için sözkonusu projeye idarece verilen izinlerin ve bu izinlere ilişkin idari kararların iptali için Muğla İdare Mahkemesinde açılan davalarda, Kültür Bakanlığı’nın anıt ağaçlara ilişkin kararlarının, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün şirketle imzaladığı Su Kullanım Anlaşmasının, Orman Genel Müdürlüğünün şirkete Ormanlık alan tahsisi kararının , Muğla Valiliğinin ÇED gerekli değildir kararının, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığının ve il özel idaresinin Yuvarlakçay Hes Amaçlı imar planları işlemlerinin iptali davalarında, Mahkemece verilen iptal kararlarının ardından, Yuvarlakçayın Acele Kamulaştırılması ile EPKK’nın Lisans iptali davalarında da yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Avukatı Berna Babaoğlu Ulutaş “Danıştay 13. Dairesinin dava konusu işlemlerin yürütmesinin durdurması bizleri fevkalede memnun etmiştir, Yuvarlakçay halkı nehrin üzerine pranga istemiyor, davalarımızın kısa sürede neticeleneceğini umuyoruz, diğer davalar kamulaştırma kararının iptali hakkındadır. Esas hakkında karar verilen davalarımızda Muğla İdare Mahkemesince verilen iptal kararları davalı İdareler tarafından temyiz edilmiştir. Söz konusu kararların kesinleşmesinin ardından rahat bir nefes alacağız” dedi.

EYLEMCİLER BERAAT ETTİ

Bu arada Yuvarlakçay’da kurulmak istenen Hidro Elektrik Santraline karşı eylem yapan grupta yer alan 7 eylemci hakkında da, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Köyceğiz Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan İsmail Yıldırım, Nergül Yıldırım, Durkadın Yorulmaz, Gülay Gönül, Mehmet Sığınakçı, Döndü Üstündağ ve Salih Sıkkın hakkında beraat kararı verildi.

Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, “Yuvarlakçay üzerinde yapılmak istenen Hidro Elektrik Santral (HES) kurulmasına karşı çıkan eylemciler hakkında, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğünün ihbarı ve aynı kurumda çalışan 7 memur ve işçinin şikayeti nedeniyle soruşturma yürütüldü. Soruşturma neticesinde Köyceğiz Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, eylemcilerin, görevini yaptırmamak suçunu zincirleme olarak işledikleri iddia edilmiş ve Türk Ceza Kanunun 265.maddesinin 1.fıkrasına göre kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullandıkları gerekçesi ile 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi istenmişti. Köyceğiz Asliye Ceza Mahkemesince yapılan yargılamada, Nisan 2010 tarihinden beri yargılanan yedi Yuvaylakçaylı eylemci, Mahkemenin 02 Kasım tarihinde verdiği kararla ayrı ayrı beraat ettiler” dedi.

(Ajanslar)

You may also like

Comments

Comments are closed.