Ekolojiİklim KriziManşet

Yangından dolaylı etkilenen çocuklar için neler yapılabilir?

0
Fotoğraf: Shutterstock

Çocuk hakları alanında çalışmalar yürüten Nirengi Derneği, yangından dolaylı olarak etkilenen çocuklar için neler yapılabileceğine dair bir bilgi notu hazırladı.

“Türkiye’de ve dünyada meydana gelen yangınlar tıpkı diğer doğal afetler gibi çocuklar için de yetişkinler gibi tanık olunması zor deneyimler” ifadeleri kullanılan bilgi notunda ebeveynler ve bakım verenler için şu önerilere yer veriliyor:

  • Bu tür travmatik olaylar sonrasında çocuk ve ergenler üzüntü, kaygı, korku gibi duygular yaşayabilir; yetişkinlerin onları sakinleştirmesine ihtiyaç duyabilirler.
  • Sosyal medya ve iletişim kanallarından maruz kalınan görüntüler ve bilgiler çocuklar için oldukça travmatize ögeler olabilmektedir. Çocukların bu içeriklere maruz kalması olabildiğince önlenmelidir.
  • Çocuklar bu süreç hakkında sık sık sorular sorulabilir, aynı açıklamaları tekrarlayan şekilde duymak isteyebilirler. Bu soruları tutarlı ve şefkatli şekilde, kafa karıştırmadan yanıtlamaya çalışmak gerekmektedir, bilinmeyen bir konuda birlikte araştırma önerilmelidir.

‘Konuşma isteği bastırılmamalı’

  • Konuşmayı isteyen çocuğun bu isteği bastırılmadan desteklenmeli, paylaşımları cesaretlendirilmelidir.
  • Çocuğun daha önce zor zamanlar yaşadığında onlarla nasıl başa çıktığı konusunda sohbet etmek, başa çıkma yöntemlerini vurgulamak psikolojik dayanıklılığını geliştirmek konusunda destek olacaktır.
  • Dokumak, göz teması kurmak, sarılmak, kısa yürüyüşlere çıkmak, birlikte nefes egzersizleri yapmak, sakin bir ses tonuyla konuşmanın iyileştirici etkisini kullanmak destekleyici olabilir.

‘Yaşam rutinlerini devam ettirin’

  • Güvende hissetmesini desteklemek için eğer mümkünse çocuğun normal yaşam rutinlerinin çok bozulmadan devam etmesini sağlamak da faydalı olacaktır.
  • Doğanın daha çok korunması için aile olarak neler yapabileceğinizi birlikte konuşabilir, beraber uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu yolla bir şeylerin yoluna gireceği inancı da pekişecektir.
  • Çocuklar travmatik deneyimler sonrasında oyunlarında sık sık olayları canlandırabilirler. Bu aileleri bazen korkutsa da sanılanın aksine çocukların sakinleşmek için kullandıkları iyi bir yoldur. Oyunun iyileştirici gücüne izin verilmeli bu oyunlar durdurulmamalıdır.
  • Uzun süreli uyku ve iştah durumunda değişimler, günlük rutininde bozulmalar, kaygıyla ilişkili olarak gece kabusların eşlik etmesi ve çocuklar için tek uyumada güçlük, alt ıslatma, huy değişimleri gözlemlendiği takdirde bir uzmandan destek almak faydalı olacaktır.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.