ManşetDoğaHayvan Hakları

WWF: 15 yılda 220 bin yavru yeşil deniz kaplumbağası denize ulaştı

0
Fotoğraflar: WWF-Türkiye

Doğal Hayatı Koruma Vakfı- Türkiye (WWF) Adana Akyatan’da yürüttüğü Yeşil Deniz Kaplumbağası İzleme ve Koruma çalışmalarının 15’inci yılına girdi.

Bölgedeki faaliyetlerinin yıldönümünü kutlayan WWF, bir açıklama yayınlayarak çalışmalara başlanan günden bugüne kadar 5 bin 600 yuvadan, 220 bin yavru yeşil deniz kaplumbağasının denize ulaşmasına yardımcı olduklarını duyurdu.

Her yaz Akyatan’da yaban hayatı uzmanları, gönüllüler ve yerel yönetim, küresel ölçekte tehlike altındaki yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia mydas) Akdeniz’e güvenle ulaşsın diye birlikte çalışmaya devam ediyor. Peki Adana Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda bir gün nasıl geçiyor?

Akyatan’da bir gün nasıl geçiyor?

  • Gün saat 05.00’te başlıyor. Her gün, yuvalama kumsalında ortalama 7 kilometre (km) yürüyen uzmanlar ve gönüllüler, kaplumbağa yuvaları ve izlerini kontrol ediyor.
  • Yuvaların yerlerini belirliyor, bazı yuvalara yavruların cinsiyet oranlarının tahmini için sıcaklık ölçerler yerleştiriyorlar. Yuva derinliğini sezon sonunda, kontrol açışlarında ölçüyorlar. Böylece bu veriler, gelecekteki çalışmalara da ışık tutuyor.

Yuvalar kafesleniyor

  • Yeşil deniz kaplumbağası yumurtaları çakal ve yaban domuzları için kolay bir besin kaynağı olduğundan, yavruların güvenle yumurtadan çıkabilmesi için bazı yuvaları kafeslerle koruma altına alıyorlar.
  • 15 ergin dişi yeşil deniz kaplumbağasına takılan uydu cihazları ile yumurta bırakma dönemlerinde hangi alanlar arasında dolaştıklarını ve göç yollarını takip ederek bu konuda ihtiyaç duyulan veri üretimine katkı sağlıyorlar.
  • Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra yuva kontrolü yapıyor, yuvada sıkışan yavruların yüzeye çıkmasına yardım ediyorlar.

Çalışmalar 107 gün sürüyor

Her yıl, Akyatan’da 107 gün aralıksız ulusal, bölgesel ve küresel sempozyum, konferans ve toplantılarda deneyim paylaşımına katkı sağlayan; yerel yönetimler, öğretmenler ve diğer paydaşlar ile teknik kapasite artırımı çalışmaları yapan WWF-Türkiye, bu çalışmaları, 110 milyon yıldır gezegenimizin denizlerinde yüzen deniz kaplumbağalarının korunması için sürdürüyor.

‘Herkese teşekkür ediyoruz’

WWF-Türkiye yaptığı açıklamada “Uzmanlarımız, gönüllülerimiz ve yerel yönetimin yanı sıra bu başarının gizli kahramanları ise 15 yıldır bağışlarıyla bizimle birlikte olan sizlersiniz! Bir kez daha çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında “Çalışmalarımıza aynı heyecan ve tutkuyla devam ederken sizlerin desteklerinize ihtiyaç duyuyoruz. Siz de bugün sembolik olarak bir deniz kaplumbağası evlat edinerek minik gezginlerin hayata tutunma mücadelesine destek olabilir, daha çok yavrunun denize ulaşmasını sağlayabilirsiniz” çağrısında bulundu.

Sembolik olarak bir deniz kaplumbağası evlat edinebilmek için bu adresi tıklayabilirsiniz. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.