İklim KriziManşet

Walaka Kasırgası, Hawaii’nin doğu adasını haritadan sildi

0

ABD’nin Hawaii eyaletini vuran Walaka Kasırgası, bir gecede ada yuttu. 30 Eylül günü ortaya çıkan kasırga bir günden az bir süre içerisinde şiddetlenmesinin ardından 2.000 yıl önce oluştuğu tahmin edilen doğu adasını tamamen yuttu. Tarihte yaşanan en şiddetli kasırgalardan biri olan bu afet, iklim değişikliğinin tehlikelerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Walaka Kasırgası yaklaşık 2 km uzunluğunda ve 120 metre genişliğindeki adayı yeryüzünden sildi. Uzun kumsalları ile deniz kaplumbağaları, fok ve albatroslara ev sahipliği yapan ada, bilim insanları tarafından bölgedeki önemli yuvalama alanlarından biri olarak gösteriliyordu.

Kasırganın adayı yok ettiği, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin 18 Ekim 2018’de çektiği fotoğrafla ortaya çıktı. Adanın yeryüzünden silindiğini fark eden bilim insanı Randy Kosaki yaşanan olayın “ikaz işareti olduğunu” ifade ediyor ve ekliyor: “İklim değişikliğinin etkileri tahmin ettiğimizden daha şiddetli. Bir gecede bir adanın yeryüzünden silineceğini hayal edemezdim”.

Son dönemde, meteorolojik afetlerin hem şiddetinde hem de sayısında önemli artışlar gözlemleniyor. Sera gazı emisyonları, giderek daha da tehlikeli hale gelen iklim krizinin temel sebebi olarak gösteriliyor. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların hem enerji üretiminde hem de plastik gibi hayatın bir çok alanında yoğun biçimde kullanılması ile seragazı emisyonları her geçen gün artmaya devam ediyor.

Bilim insanları uyarıyor: Çok zamanımız kalmadı

Hawaii’de 44 dönümlük adanın yok olması, 8 Ekim’de açıklanan 1,5ºC Küresel Isınma Özel Raporu’nun bulgularını tekrar hatırlatıyor. Türkiye dahil 195 ülke tarafından onaylanarak yayımlanan rapora göre, dünyanın gittiği tehlikeli yoldan çıkabilmesi için karşımızda küçük bir fırsat penceresi var. Rapor, küresel ısınmaya insanların sebep olduğunu ve eğer sıcaklık artışı 1,5ºC sınırını aşarsa, geri dönüşü olmayan bir yıkımla karşılaşılacağını gözler önüne sermişti.

Afetler Türkiye’yi de daha şiddetli vuruyor

Türkiye konumu dolayısı ile iklim değişikliğine karşı en hassas ve riskli bölgeler arasında bulunuyor. Bilimsel raporlar, küresel ısınma yüzünden Türkiye’de sıcaklık artışının 5°C’ye varabileceğini ifade ediyor.

Özellikle seller, günlük hayatı sekteye uğratırken önemli çevresel ve ekonomik hasarlara yol açıyor.  Meteorolojik afet sayıları da rekor kırmaya devam ediyor. 2015-2017 dönemi kayıtların tutulduğu 1940 yılından beri en çok afetin yaşandığı üç yıl olarak kayıtlara geçti.

Küresel Isınma Bir Buçuk Derece Özel Raporu: Hızlı ve benzeri görülmemiş değişiklikler gerekli

350.org iklim değişikliğine halkın gözünden baktı: Halkın bir buçuk derece dosyası

 

(İklim Haber)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.