ManşetHayvan HaklarıKoronavirüs Salgını

Vuhan’da vahşi hayvanları yeme ve avlama yasağı

0

Yeni tip koronavirüsün ilk yayıldığı yer olarak bilinen Çin’in Vuhan kentinin yerel yönetimi vahşi hayvanlarla beslenmenin yasaklandığını duyurdu. Bunun yanı sıra bilimsel araştırmalar ve salgının izlenmesi için alınacak önlemler dışında hayvanların avlanmaları da yasaklanacak.

Salgının ortaya çıkışı üzerine yapılan incelemeler hala sürüyor ancak virüsün kentteki Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı’ndan yayılmaya başladığı düşünülüyor. Dağ sıçanları, kuşlar, tavşanlar, yarasalar ve yılanlar da dahil olmak üzere vahşi hayvanların yasa dışı olarak alınıp satıldığı market önce karantina altına alınmış daha sonra da Ocak ayında tamamen kapatılmıştı.

Üremelerine sıkı kontrol

Şimdi ise yasak kent geneline yayıldı. Yasağın bir parçası olarak, kentteki tüm vahşi hayvanların üremesi konusunda da sıkı kontreller getirildi.  CBS kanalının haberine göre bu hayvanların besin amaçlı yetiştirilmesi de yasaklandı.

Çin’in vahşi hayvan ticareti uygulamaları, uzmanların virüsün vahşi hayvanlardan insanlara geçtiğine dair tahminleri sebebiyle küresel olarak eleştiriliyordu. Önde gelen hayvan hakları kuruluşları da bu yasaklama kararına destek verdi.

Yarasalar, pangolinler, yılanlar…

Hayvan türlerinde bulunan koronavirüsün insanlardan alınan örneklerle karşılaştıran Pekin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi‘nden bilim insanları önce Covid-19’daki protein kodlarının, daha çok Çin’de bulunan iki yılan türünün taşıdığı koronavirüstekilerle benzerlik gösterdiğini açıkladı.

Daha sonra, Wuhan Viroloji Enstitüsü‘nden bir virolog ekibi, yeni koronavirüslerin genetik yapısının yarasalarda bulunan bir koronavirüs ile yüzde 96 oranında benzerlik olduğunu gösteren ayrıntılı bir makale yayımladı. Bilim insanları başta yarasalarda ortaya çıkan virüsün daha sonra yılanlara ve başka hayvanlara yayılmış olabileceğini söyledi.

En son ortaya çıkan henüz yayınlanmamış, Güney Çin Tarım Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ise kaynağın pulları ve eti için yasa dışı ticareti yapılan memeli hayvan türü pangolin olabileceğini öne sürdü. Araştırma, pangolinlerdeki koronavirüsün Covid-19 ile yüzde 99 benzerlik gösterdiğini söylüyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.