EnerjiManşet

Vietnam kömürden vazgeçiyor

0
Vietnam uzun sahil boyu ve büyük nehirlere sahip olması nedeniyle dünyanın en riske meyilli ülkelerinden biridir. (Fotoğraf: Sarah Hoa/Flickr)

Ed King tarafından Climate Change News‘de kaleme alınan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Zeynep Ersoy‘un çevirisiyle sunuyoruz.

***

Başbakan, hükümetin yeni kömür santralleri planlarını gözden geçireceğini ve ülkenin düşük emisyonlu doğalgaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneleceğini belirtiyor.

Vietnam uzun sahil boyu ve büyük nehirlere sahip olması nedeniyle dünyanın en riske meyilli ülkelerinden biridir. (Fotoğraf: Sarah Hoa/Flickr)

Vietnam uzun sahil boyu ve büyük nehirlere sahip olması nedeniyle dünyanın en riske meyilli ülkelerinden biridir. (Fotoğraf: Sarah Hoa/Flickr)

Vietnam başbakanı, ülkede kömür santrali inşaatını durduracaklarını ve elektrik ağına güç sağlamak için doğal gaz ve yenilenebilir enerji kaynakları arayacaklarını söylüyor.

Hükümet sitesinde yaptığı açıklamada, Nguyen Tan Dung yeni enerji planlarının kesinlikle çevrenin korunması ve emisyonların azaltılması için uluslararası taahhütlere uyması gerektiğini belirtti.

Dung, hükümetin aynı zamanda tüm kömür yakıtlı santrallerin kalkınma planlarını gözden geçireceğini söyledi.

Bu duyurunun, 2015 yılında açıklanan ve kömür payının toplam enerji kullanımındaki artışının 2030 yılında % 36’dan %56’ya çıkacağını öngören enerji planlarıyla çeliştiği görülüyor.

Kaynak: Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu, 2013 Vietnam Nükleer Enerji Profili

Kaynak: Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu, 2013 Vietnam Nükleer Enerji Profili. Not: Hidroelektrik, pompalanan enerjiyi de içeriyor.

Yeşil gruplar çıkan bu haberler karşısında ihtiyatlı davrandı. Hanoi merkezli STK, Green-ID’ den Nguyen Thi Khanh başbakana planlarını iletmek ve başbakanın söylemini desteklemek için kısa bir ziyarette bulundu.

“Eğer başbakan kömürden uzak durma konusunda kararlıysa, hükümetin önerilen kömür santrallerini yeniden kapsamlı olarak değerlendireceğini umuyoruz.” dedi. Buna ek olarak, tüm mevcut ve yeni kömür santrallerin uluslararası uygulamalar doğrultusunda kirlilik kontrolleri ve yüksek verimlilik standartları ile donatılmış olmasi gerektiğini belirtti.

Küresel Kömür Santrali Takipçi’sine göre 50’nin üzerinde kömür santrali projesi ön planlama, istişare veya yapım aşamasında.

Kömür alım miktarları 2013 ve 2014 arasında %21 arttı ve 2015 yılı sonlarında BM ile yapılmış iklim planı başvurusu temiz enerji hedefleri konusuna açıklık getirdi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin geçen yıl yayımlandığı bir analiz hidroelektrik kullanımının %33’den %16’ya düşeceğini, rüzgar ve güneş enerjisinin ise oransal olarak yükseleceğini öngörüyor. Bu, kömür endüstrisi icin son birkaç ay içindeki son kötü haber. Yeni BM anlaşmasına göre bu yüzyılın ortalarında karbon emisyonlarının radikal bir şekilde azaltılması gerekiyor.

Resmi istatistiklere göre Çin’de geçen yıl kömür talebi %3 düşüş gösterdi, ABD’de de ise 2014 yılı verileri kömür üretiminde %13’lük azalma olduğunu gösteriyor.

Vietnam’da yapılması planlanan kömür santralleri (Fotoğraf; Coal Swarm)

Vietnam’da yapılması planlanan kömür santralleri (Fotoğraf; Coal Swarm)

Geçen hafta Hindistan’ın enerji bakanı Piyush Goyal bazı durumlarda güneş enerjisinin kömürden daha ucuz olduğu hakkında Twitter’da bir açıklama yayınladı. “Biz PM Narendra Modi’nin temiz enerji vizyonuna ulaşmak için hızla hareket ediyoruz” diye de ekledi.

Yine de, Dünya Kömür Sanayi Lobi Grubunun CEO’su Benjamin Sporton, Climate Home grubuna karbon zengini enerji kaynaklarının Asya’da hala gelişmekte olan ekonomilerde rol oynayacağını belirtti. “Kömür düşük maliyetli bir enerji kaynağıdır ve çoğu durumda sadece kömür uygun ekonomik enerji sağlayabilir.” diye ekledi. Ayrıca düşük maliyetli enerjinin gelişmekte olan ekonomiler için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Ed King

Yeşil Gazete için Çeviri: Zeynep Ersoy

Çeviri Editörü: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, Climate Change News)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.