SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Vestel’de salgın yayılıyor

0

Vestel’in Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikası Vestel City’de, 1 Haziran normalleşme sürecinden sonra işçiler arasında koronavirüsü vakalarına rastlandığı ve iki işçinin vefat ettiği açıklandı. Manisa Tabip Odası ve Salihli Çevre Derneği’ne göre ise fabrikada yaklaşık bin vaka bulunuyor.

Zorlu Holding’e ait Vestel’in Beyaz Eşya Genel Müdürü Erdal Haspolat yapılan kontrollerde 19 bin çalışanın yüzde 2’sinin koronaya yakalandığının tespit edildiğini söyledi. Virüsün ilk ortaya çıktığı günden bu yana sıkı tedbir alındığını söyleyen Haspolat, “Özellikle 1 Haziran’a kadar fabrikada bir tane bile pozitif vaka görülmedi. Ancak normalleşme sonrası vakalar arttı” dedi. Haspolat’ın açıklamasına göre, fabrikada 380 işçinin enfekte olduğu teyit edilmiş oldu.

İşçiler: Fabrika önlem almadı

Evrensel’e konuşan işçiler, fabrikanın önlem almadığını belirtirken “Çay ve istirahat vakitlerinin yan yana durdukları gerekçesi ile kaldırıldı” diye konuştu. “Üretim yaparken yan yana çalışıyoruz” diyen işçiler “Fabrika çözüm olarak işçilerin haklarından kısıyor. Krizi fırsata çeviriyor” ifadelerini kullandı.

Salihli Çevre Derneği: 17 işçi öldü

Salihli Çevre Derneği de ilde koronavirus vakaların arttığına dikkati çeken Salihli Çevre Derneği ise Vestel’de 17 işçinin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.  
 
İşçiler arasında salgının yayıldığını ve hastanelerin dolduğunu belirten derneğin yazılı açılmasında şu ifadeler kullanıldı:

“Gerçek bilgilerin üzerinin örtülmesi, fısıltı gazetelerini devreye sokuyorlar. Sağlık teşkilatında görevlilere ulaşmaya çalıştığımızda konuyla ilgili konuşmak istemiyorlar. Konuşan personel halkı isyan teşvik suçlamasıyla idari soruşturmalarla görev yerleri değiştirilmekte, hatta mahkemelere verildiği söylenmekte, tam bir mobbing uygulanmakta. Manisa genelinde pozitif vaka sayısı resmi olmayan rakamlarla 5 bin civarında. VESTEL’de pozitif vaka sayısının bin, ölüm sayısının 17 civarında olduğu dillerde dolanmakta.” 

Rakamlar gizlendikçe bulaş artıyor

Salihli Devlet Hastanesi’nde doluluk oranın yükseldiğini, bundan kaynaklı hastaların başka il ve ilçelere yönlendirildiği belirtilen açıklamada, yönlendirilen hastaların da güvenlik tedbiri alınmadan, otobüslerle ve dolmuşlarla yolculuk yaptıkları bilgisine yer verildi. Açıklamada, “Cenazeyi iki kişiyle devlet defnederse salgından, yakınları defnederse uygun hastalık nedeni belirlenmekte, böylece salgından ölen gerçek kişi sayısı saklanmakta duyumları bizlere gelmektedir. Rakamların gizlenmesi halkın daha rahat hareket etmesini sağlamakta, salgının da hızla tavan yapmasına neden olmaktadır” uyarısı yapıldı.  

‘Salgının en büyük nedeni çevresel yıkım’

MA’nın aktardığına göre, sanayi ve turizm sektöründen gelen baskılar nedeniyle halk sağlığının tehlikeye atıldığı vurgulanan açıklamada yöneticilere şöyle seslenildi:

 “Yönetenlerin gerçekleri açıklama sorumluluğunu vatandaşa bırakması devlet idaresini ihmal etmektir. Kovid-19 salgınının en büyük nedenlerinden biri çevresel yıkımlardır. Endüstriyel tarımcılık ve hayvancılığın, madenciliğin yaban hayata saldırması insanlığın bu virüsle tanışmasına neden olmuştur.  Şirketler, maalesef doğa tahribatını pandemi döneminde daha da arttırmış, yurdun dört bir yanında bizler dışarı çıkamazken fırsatı ganimete çevirmiş, ilgili kurumlardan izinleri yangından mal kaçırırcasına hızla çıkartmışlardır. Devletimizi şirketlerin değil halkın devleti olmaya çağırıyoruz. Gerçekleri gizlemek devlet sorumluluğunu kötüye kullanmak demektir”

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.