DünyaManşet

Venezuela’da muhalefet lideri kendisini geçici devlet başkanı ilan etti

0

Venezuela’da Devlet Başkanı Maduro’yu protesto gösterileri sürerken, muhalefet lideri Guaido kendisini geçici devlet başkanı ilan etti. ABD hükümetinin de Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığı açıklandı. Guaido, ABD’nin yanı sıra Güney Amerika’daki çeşitli devletlerin de desteğini aldı.

35 yaşındaki Guaido ilk olarak 2007’de dönemin devlet başkanı olan Hugo Chavez’e karşı yürütülen öğrenci protestoları sırasında siyasete girdiğini söylüyor. 2007’de Chavez devlet başkanlığında dönem sınırlamasını kaldıran, devlet başkanına tek başına OHAL ilan etme yetkisi veren ve devletin ekonomi üzerindeki kontrolünü artıran yasal değişikliği referanduma götürmüş ve yüzde 51 ile reddedilen teklif Chavez’e ilk ve tek yenilgisini yaşatmıştı.

Venezuela, ABD ile diplomatik ilişkileri kesiyor

Bu gelişmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını duyurdu. Trump’ın bu hamlesine karşı Venezuela Devlet Başkanı Maduroise ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini ve ABD’li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi. Ayrıca Maduro; halka yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhurbaşkanı beni aradı. Türkiye halkı Venezuela halkının yanındadır. Bugün tarihi bir gün.” açıklamasında bulundu.

Trump bu gelişmenin hemen ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Venezuela’da demokrasinin yeniden tesisinin sağlanması adına bastırmak için ABD’nin ekonomik ve diplomatik gücünün tamamını kullanmaya devam edeceğim” dedi. Trump ayrıca Venezuela’daki mevcut durumun çözümü için tüm seçeneklerin masada olduğunu da söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Maduro’ya görevi bırakması, Venezuela ordusuna da demokrasinin yeniden tesisine yönelik çabalara destek vermesi çağrısı yaptı.

Maduro 72 saat verdi

Başkent Caracas’ta, hükümet karşıtı gösteriler sırasında Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun “geçici devlet başkanı” olarak yemin etmesinin ardından Devlet Başkanı Maduro Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’de halka hitap etti.

Maduro, Guaido’nun kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmesine cevaben, “Bu başkanlık sarayına halkın oylarıyla geleli 20 yıl oldu. Biz, devlet başkanını seçen halkın oylarıyla burada olduk ve olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla devlet başkanını yalnızca halk seçip halk geri alabilir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında ABD’yi sert dille eleştiren Maduro, “Latin Amerika ve Karayip bölgesini ülkesinin ‘arka bahçesi’ haline getirmeye çalışan emperyalist ABD’nin müdahaleci politikalarına şahit olduk. ABD müdahalelerini artık istemiyoruz. Venezuela halkı darbeciliğe, müdahaleciliğe ve emperyalizme hayır diyor.” şeklinde konuştu.

Guaido kimdir?

Juan Guaido

Venezuela’nın Vargas eyaletinde doğan Guaido’nun ailesi, 1999 yılında bölgede 30 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine yol açan bir toprak kaymasından sağ kurtulsa da evsiz kalmıştı.

O dönemde lise öğrencisi olan Guaido, 2000 yılında liseden, 2007 yılında Andres Bello Katolik Üniversitesi’nden mezun oldu. Sonrasında ABD’deki George Washington Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi gördü.

New York Times gazetesine konuşan Guaido’nun arkadaşı Juan Carlos Michinel, Guaido’ya mezun olduktan sonra Meksika’da bir iş teklif edildiğini fakat ülkesini değiştirmek için bunu reddedip Venezuela’da kaldığını anlattı.

Guardian gazetesine konuşan muhalif siyasetçi ve Guaido’nun arkadaşı Freddy Guevara “Guaido bir savaşçı ve bir iyimser. Mütevazı ve içten. Herkesle iyi anlaşır, bildiğiniz siyasetçi profilinde değildir” demişti.

.

(DW Türkçe, BBC Türkçe, HaberTürk)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.