Venedik’te iklim değişikliği: Yükselen sulara karşı mücadele

Yüzlerce kanalın bulunduğu Venedik’te su, ulaşım, sanayi ve turizm için hayati önem taşırken bir yandan da kenti tehdit eder hale geldi. İklim değişikliği kentte giderek daha sık yaşanmaya başlayan tehlikeli su baskınlarına neden oluyor.

Yüzlerce kanalın bulunduğu Venedik adası, Adriyatik Denizi’yle birlikte var olurken; su, şehrin ulaşımı, sanayisi ve turizmi için hayati öneme sahip. Ancak iklim değişikliği ve yükselen deniz seviyeleri kentte giderek daha sık ve tehlikeli su baskınlarına neden oluyor.

Venedik’teki su, hayati bir önem taşımasının yanısıra aynı zamanda bir tehdit haline de geldi. Peki Venedik’i nasıl bir tehlike bekliyor?

Fotoğraf: Ljubomir Zarkovic / Euronews

Suya bağımlı bir şehir

Euronews’den  Rebecca Ann Hughes’in aktardığına göre; Venedik’in içinden geçen 150 kanal, şehrin sokakları ve yolları görevi görüyor. Su otobüsleri, teslimat tekneleri ve acil servisler, tarihi şehir ve uzaktaki adalar arasında gidip gelmek için su yollarına ihtiyaç duyuluyor.

Su, şehrin birçok endüstrisi için eşit derecede vazgeçilmez. Tarihi boyunca Avrupa ve Asya arasında taşınan mallar için önemli bir liman olan Venedik, aynı zamanda önemli bir gemi inşa sektörüne de sahipti. Artık iyice küçülen bu sektör, bugün gondol ve diğer geleneksel Venedik teknesi üreten bir avuç üreticiyle sınırlı.

Venedik limanı şehrin ekonomisi için de hayati önem taşıyor. İtalya’nın en yoğun sekizinci ticari limanı olan liman, yolcu gemileri için önemli bir merkez.

Fotoğraf: Dimitry Anikin / Euronews

Karantinada kanallardaki su berraklaşmıştı

Su, şehirdeki yaşamın temeli olmakla birlikte, aynı zamanda insan eylemlerinin insafına kalmış bir kaynak. Dar kanallardan ve sığ lagünlerden geçen yoğun tekne trafiği ve aşırı büyük gemiler deniz yatağına ve deniz yaşamına zarar veriyor.

Bu etki 2020’de, koronavirüs karantinalarının şehirdeki trafiği durdurmasıyla kanalların mucizevi bir şekilde berraklaşması ve deniz yaşamıyla dolmasıyla da fark edilmişti.

Venedik’te yolcu gemisi yasağı

Doğrudan San Marco Meydanı‘nın önünden geçen büyük yolcu gemileri de yakın zamana kadar önemli sorunlara neden oluyordu. Dalgaları şehrin temelini aşındırırken içinden geçtikleri lagünün derin kanalının düzenli olarak taranması, hayvan ve bitki yaşamını neredeyse tamamen yok etti.

Fotoğraf: Claudio Schwarz/Euronews

Geçen yıl, yetkililer lagünün bazı bölgelerinde büyük yolcu gemilerini yasaklamak için uzun zamandır beklenen kararı aldı.

Hükümet planına göre; büyük boyutlu gemiler artık St Mark’s Havzası, St Mark’s Kanalı veya Giudecca Kanalı‘ndan geçemeyecek ve bunun yerine yakındaki endüstriyel Marghera limanına yönlendirilecek.

Sular altında bir Venedik: Tahminler deniz seviyesinde yükselmeye işaret ediyor

Kasım 2019’da Venedik, şehir tarihinin en kötü sellerinden bazılarını yaşadı. Sular, deniz seviyesinin 187 santimetre üzerine yükseldi. Olay yüz milyonlarca avroluk hasara neden oldu.

O tarihten bu yana lagün girişlerinde mobil bariyerlerden oluşan selden korunma sistemi devreye alındı. Bu müdahale mucizevi bir çözüm olarak görülse de iklim tahminleri bunun kısa vadeli bir çözüm olduğunu gösteriyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) 2021’de yayımlanan raporunda, en kötü senaryoda deniz seviyesinin 63 cm’den 101 cm’ye yükseleceği tahminine yer verildi. Bunun gerçekleşmesi durumunda şehrin büyük bölümünü su basmasını önlemek için, lagündeki bariyerlerin oldukça sık ​​​​uygulanması gerekecek. Bunun da ekosistem ve liman endüstrisi için feci sonuçlar doğurması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR