Üsküdarlıların mücadelesi sonucu ‘Millet Bahçesi’ne dönüşmekten kurtarılan Validebağ Korusu, şimdi de koru içindeki Milli Eğitim Bakanlığı‘na bağlı Öğretmenevi yönetiminin inşa ettirdiği ek plastik binalar, paravanlar, tuvalet inşaatlarının işgali altında.
Validebağ Gönüllüleri Derneği, Öğretmenevi yönetiminin koru içindeki inşaat faaliyetlerini şöyle sıraladı:
Bütün bu uygulamaların koruma kurullarından onay alınmaksızın yapılmış, yasadışı uygulamalar olduğunu belirten Validebağlılar ilgili yerlere şikayetlerini yaptıklarını; Üsküdar Belediyesi ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu‘nun tuvalet inşaatının durdurulması kararı vermesine ve mühürlemesine rağmen inşaata devam edildiğini duyurdu.
Plastik çim kaplı paravanlar ise İstanbul 6 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na şikayet edildi. Öğretmenevi Müdürü Necip Fazıl Özben, şikayetlerin ardından izin almak için koruma kuruluna başvurdu.
Kurul, 1.8.2024 tarihinde, “… alandaki güvenlik zafiyeti sebebiyle görüntüyü engellememesi açısından en fazla 1,5 metre yüksekliğinde çim çit çekilmesinde 2863 sayılı yasa kapsamında sakınca olmadığına, nihai kararın verilmesi için konunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne iletilmesine” karar verdi.
İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na da başvurduklarını söyleyen Validebağ Gönüllüleri, kurulun “13.09.2024 tarihinde, güvenliği sağlamak amacıyla çim çit yapılması talebinin alanda bulunan ağaçlara ve alanın topografik yapısına zarar verilmeden ve beton kullanılmadan uygulanmasında 728 sayılı ilke kararı kapsamında sakınca olmadığına karar verdiğini” anlattı:
“Oysa 728 numaralı ilke kararı 1. derece doğal sit alanlarında, bitki örtüsü, topografya, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik hiçbir eylemde bulunulamayacağını öngörmektedir. Anlıyoruz ki ÇŞB harita üzerinden değerlendirme yaparak karar almış.”
Öğretmenevi’nin etrafına plastik çim panel yapılmasına ilişkin yapılan tespitler şöyle:
Koru üzerinde söz hakkının sadece Üsküdar halkına ait olmadığını, tüm dünyada yaşayan insanların, orada yaşayan börtü böceğin, göçmen kuşların, bitkilerin, asırlık ağaçların da söz hakkı olduğunu söyleyen Validebağ halkı, Öğretmenevi yönetimini de şöyle uyardı:
Validebağ gönüllüleri, TVKK’nun, 13.09.2024 tarihli kararını yeniden değerlendirerek iptal etmesini, gece yarısı operasyonlarıyla koruyu parsellenmiş algısı yaratan, sit alanı olma özelliğini yok etmeye çalışan idareciler hakkında da yaptırım uygulamasını, Yüksek Kurul’un değerlendirmesinin dikkate alınmasını ve hiçbir uygulama yapılmamasını” talep etti:
“Öğretmenevi yönetimi, Validebağ Korusu’nda ‘ben yaptım oldu’ zihniyetiyle, keyfi biçimde yaptıkları her işte karşılarında Validebağ Gönüllüleri’ni ve halkı bulacaktır. Biz haklı mücadelemize halkımızla birlikte devam ediyoruz”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…