ManşetEditörün SeçtikleriTarım-Gıda

Urfa’da çiftçiler 12 yıldır su bekliyor

0

Haber: Fatma KEBER

*

Urfa, Güneydoğu Anadolu Projesi ( GAP) Eylem Planı kapsamında, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Urfa’nın Karaköprü İlçesi’ne bağlı Akziyaret Köyü‘nde sulama kanallarının yapımı için 2009’da ihale gerçekleştirildi. 2012’de su bırakılacağı açıklanan sulama kanalı projesinin yıllardır tamamlanmaması nedeniyle mağdur olduklarını ifade eden Akziyaret köylüleri, ekinlerinin kurumaya başladığını belirterek tepki gösterdi.

Su verilmeyen sulama kanalının yanında toplanan köylülere Cumhuriyet Halk Partisi Haliliye İlçe Başkanı Av. İbrahim Halil Alagöz de destek verdi. Köylülerle ortak açıklama yapan Alagöz, sulama kanalı ihalesinin 2009’da yapıldığını hatırlatarak geçen süreye rağmen su verilmemesini eleştirdi.

Alagöz, ‘‘Ekinler kuraklıktan dolayı kuruma aşamasına geldi. Bir hafta on güne kadar yağmur yağmazsa çiftçilerin bütün emekleri, masrafları boşa gidecek. Buradan hükümete sesleniyoruz, bu çiftçilerimize, köylülerimize yaptığınız zulme artık son verin. Madem on yıldır milli serveti buraya döktünüz neden on yıl geçmesine rağmen projeyi tamamlamadınız’’ diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak çiftçilerin, köylülerin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Alagöz sözlerine şu şekilde devam etti:

“Gönül ister ki bölgenin her yerine su bırakılsın. Hiçbir bölgeye de üvey evlat muamelesi yapılmasın. Harran bölgesinde 1994’te su bırakıldı, aradan 28 yıl geçti, mevcut iktidar 20 yıldır iktidar olmasına rağmen bir türlü bu projeyi bitirmedi. Çiftçilere gerekli destek verilseydi biz şu an Rusya’dan buğday ithal etmezdik.”

Alagöz projenin bir an önce tamamlanarak çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesini istedi.

‘Bir hafta dediler, on yılı buldu’

Akziyaret Köyü muhtarı Osman Kaya ise kendilerine, kanalın 2012’de tamamlanacağı sözü verildiğini belirterek ‘‘Bize eski Bakan Faruk Çelik söz verdi. 2022’ye girdik şu an hala bir çalışma yok. Birisi dedi ‘kanal patlamış’, birisi dedi ‘bir hafta sonra’, birisi dedi ‘bir ay sonra’ ama bu süreç on yılı buldu. Zaten gözle görülüyor, kimsenin sürümü kaldıracak gücü kalmamış. Biz sahipsiz olduğumuz için mi böyle yapılıyor? Bir müdür geliyor diyor ‘bir hafta sonra su bırakıyoruz’ bir yıl sürüyor. On yıl geçti biz herhangi bir çalışma görmedik. Millet zor durumda’’ sözleri ile kanala su verilememesine tepki gösterdi.

‘Biz AKP’ye oy verdiğimiz için buna layığız’

Çiftçilerden Mustafa Çatak, yetkililerin çiftçilere yaptığı “Gidin tarlanızı sürün’’ çağrısını hatırlatarak, ‘‘Üç ay önce ben tarlamı kaldırırken bir litre mazot yedi TL iken bugün 22 liraya gelmiştir. Sadece mazot değil, gübre 14 TL’ye yükseldi. Hangisini söyleyelim. Tabii bu bizim ayıbımız, yıllarca AKP’ye oy verdiğimiz için bugün bizim başımıza gelenler, biz buna layığız. Yani ben bunun için isyan etmiyorum çünkü ben buna layığım’’ ifadelerini kullandı.

‘Birkaç gün içerisinde deneme suyu bırakılacak’

Konuya ilişkin telefonla ulaştığımız DSİ 151. Şube Müdürü Kadir İslamoğlu sulama kanalı projesine ilişkin bütün aksaklıkları gidermek için çalışmaların süratle devam ettiğini belirtti.

Projenin 10 yıl önce başladığını hatırlatan İslamoğlu, “Kanalda ne tür sorunlar var, bunu dışardan gözlemlemek mümkün değil, üzerinden 10 yıl geçmiş. Oradaki duruma göre bir gecikme olmazsa 2022 içerisinde tamamlamayı planlıyoruz” diyerek sulama kanalı projesi hakkında bilgi verdi.

Çiftçi Mustafa Çatak

‘109 bin 580 dekar arazi sulanması hedefleniyor’

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü de 23 Nisan’da deneme suyu verilmesi öncesi yaptığı açıklamada Bozova Pompaj Sulaması 2. Kısım çalışmalarında sona geldiğini duyurmuştu. Bölge Müdürlüğü açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Bozova Pompaj Sulaması 2. Kısım Şebeke 1. Ünite Yapım İşi ile Bozova-Hilvan-Karaköprü sınırları içinde kalan 109 bin 580 dekar arazi modern tarım yöntemleri ile sulanması ve yıllık 52 milyon TL gelir artışı hedeflenmektedir.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.