İklim KriziManşet

Uluslararası iklim müzakerelerinin başına Fatih Birol mu geliyor?

0
Fatih Birol

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Genel Sekreteri Christiana Figueres‘in süresinin dolması nedeniyle bu sene görevinden ayrılacağına dair haberimizi daha önce okumuştunuz.

Figueres’in yerine geçecek kişinin belirlenmesine daha birkaç ay olsa da, olası isimler ortaya çıkmaya başladı. Potansiyel adaylar arasında yakından tanıdığımız bir isim de var: Uluslararası Enerji Ajansı’nın başkanı Fatih Birol.

Fatih Birol

Fatih Birol

Guardian gazetesinin haberine göre uluslararası iklim müzakerelerinin en güçlü ismi olmaya aday 10 kişinin adı öne çıkıyor: İklim müzakerelerinin Cancun zirvesinde Kopenhag krizinden çıkmasını sağlayan bir isim olan ve halen Meksika’nın Almanya büyükelçisi olan Patricia Espinosa, iklim değişikliğini Uluslararası İklim Ajansı’nın gündemine sokan kuruluşun eski baş ekonomisti ve şimdiki başkanı Türkiye’den Fatih Birol, 2014’de Lima’da yapılan COP20’nin başarılı başkanı Peru Çevre Bakanı Manuel Pulgar Vidal, müzakerelerde en az gelişmiş ülkelerin haklarını savunan ve Paris zirvesinde Fabius’un danışmanlığını yapan Gambia Çevre Bakanı Pa Ousman Jarju, Paris zirvesinde gelişmekte olan ülkelerin sözcülüğünü yapan Güney Afrikalı Nozipho Joyce Mxakato-Diseko, Oxfam’ın iklim danışmanı ve Granada’nın BM temsilcisi Dessima Williams, Brezilya’nın iklim müzakerecisi ve Rio+20 zirvesinin baş müzakerecisi André Corrêa do Lago, düşünce kuruluşu Sürdürülebilir Kalkınma ve Uluslararası İlişkiler Enstütüsü IDDRI’dan İspanyalı iklim sözcüsü Teresa Ribera, Paris zirvesinde Fabius ekibinin beyni kabul edilen Laurence Tubiana ve Rio+20 zirvesinin yüzü olan tecrübeli müzakereci Brazilyalı Izabella Teixeira.

UNFCCC’nin başında bugüne dek dört kişi görev yapmıştı. Bu isimlerin ikisi Hollanda’da, biri Kosta Rika’dan, biri ise Malta’dandı. Bu göreve daha çok BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olmayan daha küçük ülkelerden kişiler getiriliyor.

Fatih Birol‘un ismi Paris Anlaşması’nın uygulama aşamasında enerji sektörünün önemi nedeniyle, bu alana verilen ağırlığın bir belirtisi olarak ön plana çıkabilir. Fatih Birol ayrıca güçlü bir konuşmacı ve alanında çok etkili bir isim olarak  tanınıyor.

Türkiye’nin 2020 İklim Zirvesi’ni Antalya’da düzenlemek üzere aday olmasının ardından Fatih Birol’un da UNFCCC’nin başına getirilmesi halinde, iklim politikalarında Türkiye ilginç ve beklenmedik bir şekilde ön plana çıkabilir.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.