İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Uluslararası Hrant Dink ödülleri THİV ve Şaharzad Akbar’ın

0

2022 Uluslararası Hrant Dink Ödülleri’nin bu yılki sahipleri Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Afganistanlı kadın hakları savunucusu Şaharzad Akbar oldu.

Hrant Dink ödülleri her yıl ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, barışın dilini kullanan ve insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren Türkiye ve Türkiye dışından olmak üzere iki kişi, kurum ya da organizasyonlara  veriliyor.

Ödüller, her yıl olduğu gibi, bu yıl da Agos Gazetesi’nin öldürülen genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de 14’üncü kez törenle sahiplerine dağıtıldı. 

Çevrimiçi yapılan tören, Hrant Dink Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından  yayınlandı. İpek Bilgin’in Türkçe, Tuğrul Tülek’in İngilizce sunuculuğunu üstlendikleri ödül töreni, ziyaretçilerin Hrant Dink’in hayatını ve mücadelesini öğrenebilecekleri bir mekan olan 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’ndan sunuldu.

Ödül Komitesi Başkanı Ahmet İnsel, törenin başlangıç konuşmasında, otoriter güçlerin yükselişe geçtiğine dikkat çekti: Bu gece, ülkemizde demokrasi mücadelesinin güçlenmesine, toplumda daha fazla kök salmasına ve tahakkümcü irade ve güçlerin demokratik yöntemlerle etkisiz bırakılmalarına inancımızı sizlerle paylaşmak istiyorum.”

Güney Afrikalı yargıç ve hak savunucusu Albie Sachs ise Nazım Hikmet’in Hapishane Şiirleri’yle çok uzun yıllar önce ülkesinde tanıştığını belirterek şöyle konuştu: “Bu ödül törenleri, sadece insan hakları konusunda özel ve kayda değer bir şeyler yapmış kişileri seçmek için değil, en derin karanlıklarda bile ışıl ışıl yanan o küçük alevi canlı tutmak içindir.”

Törende bu yıl da daha adil ve eşit bir dünya için hak mücadelesi yürüten  Meksika, Brezilya, Rusya, Birleşik Krallık ve Türkiye‘den kişi ve gruplar ‘Işıklar’ başlığı altında anıldı

Akbar: Birbirimiz için ışığı açık tutalım

Ödülün Türkiye dışından sahibi Şaharzad Akbar konuşmasında şunları dedi: “Birbirimiz için ışığı açık tutmanın bir yolunu bulalım. Hrant Dink’in ve Afganistan’daki inanılmaz kadın protestocuların yaptığı gibi adaletsizliğe karşı boyun eğmeden duralım.”

Akbar, Taliban rejiminin baskılarına karşı Afganistanlı kadınların yılmadığını belirterek uluslararası kurumları dayanışmaya çağırdı.

THİV: İşkencesiz bir dünya hayali için çaba gösteriyoruz

Ödülün Türkiye’den sahibi olan THİV Metin Bakkalcı da  Türkiye’nin tamamlanamayan yaslar ülkesi’ olduğunu vurguladı;   ‘işkencesiz bir dünya hayalini gerçekleştirmek için çaba gösterdiklerini’, ödülü tüm dünyada işkenceye maruz kalan, kalmış ve işkenceleri önlemeye çaba gösterenler için aldıklarını söyledi.

Törende, ödül müziğinde de imzası olan Arto Tunçboyacıyan, Artyom Manukyan, Barabar, Gaye Su Akyol, Hi Violin Quartet, Melike Şahin ve New Gray müzikleriyle katıldı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.