Uluslararası hekim ve insan hakları örgütleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdıkları mektupta, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerine yönelik suçlamaların düşürülmesini istedi.
27 Şubat tarihli mektupta, Dünya Tabipleri Birliği (WMA), Avrupa Hekimleri Daimi Komitesi (CPME), İnsan Hakları İçin Hekimler (PHR) ve The Redress Trust’ın (Redress) imzası var.
Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması talebiyle açılmıştı. Üçüncü duruşma bugün görülecek.
‘TTB’nin tıp etiğine şahitlik edebiliriz’
Mektupta, Türkiye’nin anayasal ve insan hakları hukuku çerçevesindeki yükümlülüklerine uyarak Türkiye’nin en büyük hekim örgütünün Merkez Konseyi’ne yönelik suçlamaların düşürülmesi için bugünkü duruşmanın bir fırsat olduğu belirtildi:
“Bizler, TTB’nin tıp etiğine, en yüksek nitelikli sağlık hizmeti sağlamaya ve insan haklarına en yüksek düzeyde bağlılık gösterdiğine şahitlik edebiliriz. TTB Merkez Konseyi üyeleri, Türkiye’deki en saygın hekimler arasında yer alır, ülkede tıp mesleğini temsil etmek ve yönetmek üzere binlerce meslektaşları tarafından seçilerek bu göreve gelmişlerdir.”
Mektupta; TTB’nin 2014’ten bu yana keyfi gözaltılara, mesnetsiz cezai kovuşturmalara ve karalama kampanyalarına karşı mücadele ettiği anımsatıldı.
“TTB’ye yönelik engellenmeyen tacizin; yargı bağımsızlığından ve hukukun egemenliğine saygıdan vazgeçilmesi ve yargı sisteminin otokrasinin siyasi sopası olarak hizmet görmeye indirgenmesi anlamına geleceği” ifade edilen mektup, TTB Merkez Konseyi üyelerine yönelik tüm suçlamaların derhal düşürülmesi çağrısıyla son buldu.
‘Meslek örgütü özerkliği tehdit ediliyor’
Dünya Tabipler Birliği (WMA), Avrupa Hekimleri Daimi Komitesi (CPME), Avrupa Kıdemli Hastane Hekimleri Birliği (AEMH), Avrupa Tıp Örgütleri Konseyi (CEOM), Avrupa Ücretli Hekimler Federasyonu (FEMS), Avrupa Pratisyen Hekimler/Aile Hekimleri Birliği (UEMO), Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (UEMS) ve Avrupalı Genç Hekimler (EJD) ayrıca ortak bir basın açıklaması da yayınladı.
Açıklamada, mesleki bağımsızlığı ve meslek örgütü özerkliğini sürekli tehdit eden tacizlerin kaygı uyandırdığı belirtildi.
TTB’nin kamusal sağlık yararına hizmete ve mesleğin etik değerlerine yüksek saygı çerçevesinde hasta ve hekimleri korumaya bağlılığı ile bilindiği ifade edilen açıklamada, mesleki bağımsızlığın ve meslek örgütü özerkliğinin önemine dikkat çekildi. TTB Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliğin nitelikli sağlık hizmeti sunumunu tersine çevrilemez derecede bozucu etkiler doğuracağına dikkat çekilen açıklamada, “Tehditlere devam edilmesindense, tavsiyemiz, TTB’nin, halkın yararına, kamusal sağlık önceliklerinin karşılanmasında bağımsız ve yapıcı bir paydaş olarak görülmesidir” dendi.
Açıklama, küresel tıp topluluğunun kanun değişikliği teklifi derhal geri çekme, TTB’nin özerkliğini ve bağımsızlığını koşulsuz olarak koruma ve TTB Merkez Konseyi üyelerine yönelik tüm suçlamaları düşürme çağrısı ile son buldu.