LGBTİ+Manşet

Uluslararası Af Örgütü, ODTÜ’deki Onur Yürüyüşü için acil eylem başlattı

0

Uluslararası Af Örgütü, Ankara’daki ODTÜ öğrencilerinin, 12 Mayıs’ta kampüste gerçekleştirmeyi planladığı Onur Yürüyüşü’ne izin verilmesi ve Ankara’daki tüm LGBTİ temalı etkinliklere uygulanan genel yasağın kaldırılması için acil eylem başlattı.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, 7-12 Mayıs tarihleri arasında kampüste Onur Haftası ve Yürüyüşü düzenlemeye hazırlanırken, üniversite yönetiminden bütün öğrencilere e-posta göndererek “etkinliklere izin verilmeyeceğini” belirtmişti.

Üniversite yönetimi, söz konusu mailde ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın üniversite yönergesi kapsamında kurulmuş bir topluluk olmadığını söylerken, Ankara Valiliği’nin 18 Kasım 2017’de ilan ettiği LGBTİ etkinliği yasağını hatırlatmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, ODTÜ’deki öğrenci gruplarının 31 yıldır düzenlediği yıllık bahar festivalinin farklı kültürlerin bir araya geldiği bir kutlama niteliği taşıdığını ve buna yönelik engellemelerin toplanma özgürlüğü hakkını ihlal edeceğini belirtti.

Ankara Valiliği ve üniversite yetkililerine çağrıda bulunan Uluslararası Af Örgütü, başlattığı acil eylem kampanyasıyla hem yürüyüşün gerçekleştirilmesini güvence altına almayı hem de Ankara’daki tüm LGBTİ+ temalı etkinliklere yönelik genel yasağın kaldırılmasını talep etti.

Ne olmuştu?

Ankara Valiliği, 16 Kasım 2017’de Alman LGBTİ Film Günleri’ni yasaklamasının ardından, 19 Kasım 2017’de Ankara’daki “LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri” süresiz olarak yasaklamıştı.

Kaos GL ve Pembe Hayat’ın, Valiliğin LGBTİ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasına karşı ayrı ayrı açtıkları kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemli davalarda mahkemeler ret kararı vermişti.

Yasağa ilişkin Pembe Hayat’ın açtığı davanın ilk duruşması ise 23 Mayıs’ta Ankara 13. İdare Mahkemesi’nde gerçekleşecek.

Ayrıca Kaos GL Derneği, Ankara Valiliği’nin LGBTİ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasına Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

 

(Bianet)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.