Ulusal Su Kurulu’nun ilk toplantısı yapıldı: Risk krize dönüşmeden yönetmemiz gerekiyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Ulusal Su Kurulu, su kaynaklarına dair kritik kararların alındığı ilk toplantısını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı‘nın başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıda, su kaynaklarının etkin yönetimi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik stratejiler tartışıldı.

Yumaklı, toplantıda yaptığı konuşmada, su kaynaklarının sınırlı olduğunu ve gelecek nesiller için korunması gerektiğini vurguladı. 

İbrahim Yumaklı, gelecek dönemde sıcaklıklarda artış, yağışlarda ve toplam kar örtüsünde azalış beklendiğini belirterek, “2030 yılına geldiğimizde nüfusumuzun yüzde 10 artacağını, su kaynaklarımızın da yüzde 20 azalacağını öngörüyoruz. Su kullanımlarımız bu şekilde gider ve iklim değişikliği etkileri de artarak devam ederse, altı yıl sonra toplam nüfusumuzun yüzde 49’u, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 78’i su yetersizliği riski ile karşı karşıya kalacak. Bu durumla yüzleşmemek için risk krize dönüşmeden yönetmemiz gerekiyor” dedi.

Yeni Zelanda’dan Fransa’ya su krizi farkındalığı için pedal basıyorlar
İklim krizi: Kuraklık nedeniyle barajlarda düşen doluluk oranları su krizi endişesine yol açıyor

Ulusal Su Kurulu’nda sürdürülebilir su yönetimi tartışıldı

Ulusal Su Kurulu toplantısında, su yönetimiyle ilgili karar alma mekanizmalarının ve havza ölçekli yönetim planlarının önemi vurgulandı. Bakan Yumaklı, su tahsislerinde arz ve talep dengesinin korunması gerektiğini belirterek, bu konuda alınacak kararların Ulusal Su Planı, su verimliliği planları ve içme suyu güvenliği planlarını da içereceğini açıkladı. Bu planların, su kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanılmasını sağlayacak projelere rehber olması bekleniyor.

Ulusal Su Kurulunun ilk toplantısı Ankara’da yapıldı. Fotoğraf: DepoPhotos

Resmi Gazete’de 29 Kasım’da yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Ulusal Su Kurulu’nun kurulmasını ve amacını detaylandırıyor. Kararnameye göre kurul, su kaynaklarının etkin yönetimi ve verimli kullanımı için çeşitli bakan yardımcıları ve diğer üst düzey yetkililerden oluşuyor.

Yanlış su yönetimi ve kuraklıkla tamamen kuruyan Marmara Gölü’nde tarım…
Türkiye’de su sorunu ve yönetimi: Kriz kapıda mı?

Kurulun amacı, su yönetiminde koordinasyon sağlamak, su-gıda-enerji-ekosistem ilişkisine dayalı planlar oluşturmak ve su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak olacak. Kararnamede kurulun “su kaynaklarının kalitesi ve miktarının korunması için planları uygulayacak ve kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlayacak tedbirler alacağı” da ifade ediliyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024