Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Ülkeler koronavirüse karşı tedbirleri yeniden artırıyor

0

Koronavirüs tedbirlerinin aşamalı olarak gevşetilmesi pek çok ülkede vaka ve ölü sayısını arttırdı.

Dünya çapında vaka sayısı 11 milyonu geçerken Avrupa‘da 200 bine yakın insan yeniden karantina altına alındı. İspanya‘da ikinci dalga endişesi, Katalonya‘nın belli bölgelerinin yeniden karantinaya alınmasını beraberinde getirdi.

Katalonya ve Galiçya karantinada

İspanya’nın Galiçya Özerk Bölgesi’nde bulunan 70 bin nüfuslu La Marina bölgesinin 10 Temmuz tarihine kadar karantina altına alınacağı öğrenildi. Bölgeye sadece iş amaçlı giriş ve çıkış yapılabilecek, bölgede yaşayanlar içinse sınırların dışına çıkmadan serbest dolaşım hakkı olacak.

Ondan fazla kişinin bir araya gelmesinin yasaklandığı bölgede sokakta maske takmak da yeniden zorunlu hale geldi. Yetkililer, bölgedeki barlara gelen kişilerin vaka artışlarına yol açmış olabileceği görüşünde. Galiçya’daki 258 koronavirüs vakasının 117’si La Marina Bölgesi’nde bulunuyor.

Öte yandan dün İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’da artan vaka sayısı nedeniyle 200 bin kişinin yaşadığı Segria Bölgesi karantina altına alınmıştı.

İspanya’da toplam vaka sayısı 298 bin 869’a, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 28 bin 388’e ulaştı.

İran’da maske yeniden zorunlu

Öte yandan önlemlerin gevşetildiği İran ve ABD’de de vakalar yeniden tırmanışa geçti. İran’da yeniden önlemler alındı, kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

ABD’de de önlemler yeniden arttırıldı. 4 Temmuz Bağımsızlık Günü gösterileri nedeniyle yapılacak olan havai fişek gösterilerinin bir kısmı halk sağlığı gerekçesiyle iptal edilirken, Kaliforniya‘da bar ve restoranların yeniden kapatılmasına karar verildi. Öte yandan bazı bölgelerde plajların tatil haftası boyunca yeniden halka kapatılacağı bildirildi.

Teksas, Pensilvanya, Oregon ve Kaliforniya’da maske takmak tekrar zorunlu hale geldi.

‘Rehavete kapıldık’

Avustralya da normalleşmenin bedelini ağır ödeyen ülkelerden oldu. Avustralya’nın ikinci büyük kenti Melbourne‘de koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle karantina önlemlerine geri dönüleceğini açıklandı.

Victoria Eyaleti Başbakanı Daniel Andrews, yaklaşık beş milyon nüfuslu kentte altı hafta sürecek önlemlerin çarşamba gecesi yerel saatle 23.59’da başlayacağını duyurdu.

Avustralya’da bir durağa yazılan yazı vatandaşı uyarıyor: ‘Doğruca eve gidin ve kendinizi izole edin’

Karantina önlemleri kapsamında sadece gıda alışverişi, sağlık ve bakım hizmetleri, egzersiz ve işe gitmek için evden çıkmaya izin verilecek.

Andrews önlemleri açıklarken vaka sayısının sürdürülemez bir boyuta geldiğini belirtti ve “Bir tür rehavete kapıldık. Hepimizin kurallara gerektiği gibi uymayan bir tanıdığı olduğunu düşünüyorum. Bu zor adımları atmaktan başka çaremiz yok” diye konuştu.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre koronavirüs salgınıyla mücadelede en başarılı ülkelerden biri olarak gösterilen, yaklaşık 25 milyon nüfuslu Avustralya’da bugün itibarıyla vaka sayısı 8.755, ölü sayısı da 106.

You may also like

Comments

Comments are closed.