İklim KriziManşetUlaşım

Ulaşımda hangi araç ne kadar emisyona yol açıyor?

0
Fotoğraf: Shutterstock

Koronavirüs salgınıyla birlikte bir süreliğine boşalan yollar yeniden insan ve araçlarla dolmaya başladı. Hatta yollardaki trafik miktarı insanların bireysel araçlara yönelmesiyle birlikte her zamankinden de yoğun. Bir süre askıya alınan uluslararası uçuşlar da tekrardan eski haline dönüyor.

Ancak karşı karşıya olduğumuz tek kriz koronavirüs değil. Biz yaşamlarımızı ‘normalleştirmeye’ devam ederken iklim krizi de varlığını artan sel felaketleri ve rekor sıcaklıklarla hatırlatmaya devam ediyor.

Ulaşım, iklim krizine yol açan küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık beşte birini oluşturuyor. Peki şehir içinde veya uzun mesafeli yolculuklar yapmamız gerektiğinde bunu yapmanın en düşük karbonlu yolu ne? Hangi araç ne kadar emisyona yol açıyor?


Yeşil Gazete olarak Birleşik Krallık İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve birçok sanayinin temel aldığı sera gazı metodoloji raporundan yola çıkarak hazırladığımız grafik, hangi aracın ne kadar emisyona yol açtığını gösteriyor.

Sunulan verilere göre kısa yolculuklarda araba yerine bisiklet kullanmak seyahat emisyonlarınızı yüzde 75 oranında azaltıyor. Orta uzunlukta mesafeler için araba yerine tren kullanmak ise emisyonları yüzde 80 oranında azaltıyor. İç hat uçuşları yerine tren kullanmak da emisyonlarda yüzde 84 azalmayı beraberinde getiriyor.

Bununla birlikte, emisyonlar  seyahatinizin uzunluğuna, yerel şebekenizdeki elektrik kaynağına, araca ve yolcu sayısına bağlı olarak büyük farklılıklar gösterebiliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.