ManşetDünyaİklim Krizi

Ukraynalı iklimbilimciler, bombalamalar yüzünden IPCC toplantısını terk etmek zorunda kaldı

0
Fotoğraf: Evgeniy Maloletka - Associated Press

Zia Weise ve Karl Mathiesen’in politica.eu’da yayımlanan bu haberi, Yeşil Gazete tarafından kısaltılarak çevrilmiştir.

*

Ukrayna‘nın önde gelen iklim uzmanları, küresel ısınmanın etkilerine dair en önemli raporu sonuçlandırmak için yapılan global toplantıdan Rusya‘nın işgali yüzünden ayrılmak zorunda kaldı.

Delegeler, iklim değişikliğinin dünyadaki toplumlar ve ekosistemler üzerindeki etkilerini ele alan ve 28 Şubat’ta yayımlanacak olan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) araştırmasının özet metni üzerine iki haftadır yürütülen müzakerenin son günlerindeydi.  Ancak Ukrayna heyeti, üyeleri Rus bombardımanı yüzünden sığınaklarına saklanmak zorunda kaldığı için çevrimiçi müzakareden çekilmek zorunda kaldı.

Fotoğraf: Lynsey Addario – New York Times

Ukrayna heyetinin başkanı iklim bilimci Svitlana Krakovska,  perşembe günü IPCC‘ye internet erişimi eksikliği nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldıklarını bildirdiğini söyledi.

Krakovska, “Sadece Kiev‘den değil, başka şehirlerden de delegelerimiz var ve sığınaklara gitmek zorunda kaldılar” dedi:  “Fakat asıl önemlisi, Kiev’imizdeki Rus füzeleri ve tankların etkisi altındayken iklim değişikliğinin etkilerini düşünmenin çok zor olması.”

Ukrayna’nın başkentinde dört çocuğuyla birlikte yaşayan Krakovska, çalışmaya devam etmeye çalıştığını söyledi ve ekledi:

“Ama sonra bunun mümkün olmadığını anladım; çünkü ben, ailem ve tüm delegelerimiz için gerçek bir tehlike var.”

 

IPCC raporlarının bu son aşamasında Ukraynalılar ilk kez baş yazarlar olarak dahil oluyor, bu yüzden “şimdi geri çekilmek adil değil” diyen Krakovska için savaşın ve iklim değişikliğinin itici güçlerinin aynı olduğunu düşünmek de çok acı.

Kraskova, “Şöyle bir bağlantı var ki; bu saldırının tüm finansmanı petrolden ve fosil yakıtlardan geliyor. Bunları ne kadar çok kullanırsak, bu saldırganlığı o kadar çok destekleriz ” dedi.

 

Bu arada, Rus iklim diplomatları toplantıyı IPCC raporunun uyarılarını önemsizleştirmek için fırsat bildiler. Süreci bilen iki kişiye göre, Rusya delegeleri, küresel ısınmanın kaynak çıkarma ve nakliye için yarattığı yeni fırsatlar, Rusya’nın Arktik bölgelerindeki tarım üzerindeki olumlu etkileri gibi faydalarından defalarca bahsetti.

Öte yandan 650 Rus bilim insanı -hükümet destekli Rus Bilimler Akademisi‘nde çalışan onlarcası da dahil- yayımladıkları açık mektupla savaşı kınadı ve işgalin, Rusya’yı bilim dünyasında da “parya haline getirdiğini söyledi.

Mektupta, “Diğer ülkelerden meslektaşlarla tam işbirliği olmadan bilimsel araştırma yapmak düşünülemez. Rusya’nın dünyadan izolasyonu, geleceğe dair ümitlerin tamamen yok olduğu da düşünüldüğünde ülkemizde kültürel ve teknolojik bir gerilemeye sebep olacağı anlamına geliyor. Ukrayna ile savaş, hiçbir yere varmayacak bir adımdır” denildi.

Fotoğraf: Tyler Hickss – New York Times

Kamu politikalarına rehberlik etmek için her yedi yılda bir yayımlanan IPCC raporları, iklim değişikliğindeki son durumun güvenilir bir özetini sunuyor.

IPCC’deki müzakerelerin dün tamamlanması bekleniyordu,  fakat bu haber yayınlandığı sırada yalnızca yüzde 55’i tamamlandı. Delegeler, görüşmelerin planlanan zamanda bitmeyebileceğini söylüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.