ManşetDünya

Ukrayna’da 10 milyon kişi yerinden edildi, teslim olmayı reddeden Mauripol’de yıkım büyüyor

0

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgali 25 günü geride bıraktı.

Ukrayna, Rusya’nın daha kalabalık ordusuna ve silahlarına rağmen kara harekatına direnirken, Rusya daha fazla uzun menzilli füzelere yöneliyor ve sivilleri hedef alıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek (OHCHR) Komiseri Filippo Grandi Ukrayna’da yıkıcı savaş nedeniyle evlerini terk edenlerin sayısının 10 milyona ulaştığını duyurdu: Savaşın başladığı 24 Şubat itibariyle 3.5 milyon Ukraynalı ülkeyi terk etti, 6.5 milyon kişi de ülke içinde görece güvenli yerlere kaçtı.

Ayrılıkçı bölge Donbass’tan ve Ukrayna genelinden Rusya’ya toplamda 335 binden fazla kişi gitti.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, ülkeden ayrılanlar arasında 1.5 milyon çocuk bulunduğunu bildirirken insan kaçakçılığı riski konusunda da uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), teyit edilebilen rakamlara göre 24 Şubat-18 Mart’ta en az 847 sivilin hayatını kaybettiğini ve 1399 sivilin yaralandığını duyurdu. Kayıpların çoğunun, ağır top ateşi, roketatar sistemleri, füze ve hava saldırıları gibi patlayıcı silahlardan kaynaklandığını bildirildi.

İletişimi kesilen kentler ve teyit edilemeyen bilgiler düşünüldüğünde bu sayıların çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Ukraynalı yetkililer, rakamları binlerle ifade ediyor.

Mauripol’de sivillerin sığındığı ikinci bir bina daha bombalandı

Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereschuk, Rusya’nın Mariupol kentini pazartesiye kadar teslim etme talebini Ukrayna’nın reddettiğini söyledi ve Rusya’yı sivillerin tahliyesi için insani bir koridor açmaya çağırdı.

Mariupol Şehir Meclisi‘nden yapılan açıklamada, Mariupol Levoberejniy ilçesinde çocuk, kadın, yaşlılardan oluşan 400 kişinin sığınak olarak kullandığı  12 numaralı sanat okulunun Rusya ordusu tarafından bombalandığı ve binanın yıkıldığı belirtildi. Açıklamada, ölü ve yaralı sayısına ilişkin araştırmanın devam ettiği kaydedildi.

Mauripol’de binden fazla kişinin sığındığı başka bir tiyatro binası geçen hafta bombalanmış, 130 kişinin enkazdan çıkarıldığı, 1300 kişinin ise bodrum katında mahsur kaldığı açıklanmıştı.

Zelenski: Yüzyıllarca hatırlanacak bir terör

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski19 Mart gecesi yayınladığı videoda, “İşgalcilerin bu barışçıl şehre yaptıkları gelecek yüzyıllarda da hatılanacak türde bir terördür” dedi.

İki haftadır elektrik, yiyecek, su kaynaklarının olmadığı kentte 300 bin kişinin mahsur kaldığı bildiriliyor. Mauripol’de bugüne kadar sivillerin kaldığı sığınaklar, bir çocuk ve doğum hastanesi ve sivil yerleşimler hava saldırılarıyla vuruldu. Ukrayna, tekrar eden insani koridor girişimlerinin Rus saldırıları yüzünden başarılı olamadığını ileri sürdü.İddialara göre, Rusya bazı sivilleri zorla Kırım’a veya ülke topraklarına doğru tahliye ediyor.

Ukrayna, kentte 2400’den fazla kişinin öldürüldüğünü bildiriyor.

BBC‘ye konuşan Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, kent merkezinde zarar görmeyen bir yapının bile kalmadığını; konutların yüzde 80’inin zarar gördüğünü veya yıkıldığını söyledi.

AFP‘ye konuşan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’ndan (WFP) Jakob Kern, yardım gönderilecek tırlardaki şöforlerin hayatlarını tehlikeye atmamak için kuşatma altındaki kentlere yardım gönderilemediğini söyledi. Kern, “Mariupol’e acil gıda yardımına izin verilmemesi 21. yüzyılda kabul edilemez” dedi. Kern ayrıca, Sumi ve Harkov gibi diğer kuşatma altındaki kentlereki durumun da çok zor olduğunu belirtti.

Ukrayna Devlet Acil Servisi bugün yaptığı açıklamada, Kiev‘in doğusundaki Sumi bölgesindeki bir kimyasal fabrikayı bombalanmasının  Sumi’deki bir amonyak tankına zarar verdiğini ve bir miktar sızıntıya neden olduğunu söyledi. Sumi valisi Dmytro Zhyvytskyi, Novoselytsya kasabası sakinlerinin risk altında olduğunu söyledi. Amonyak, gözlerin ve solunum yollarının yanmasına neden olabilir ve yüksek dozlarda potansiyel olarak öldürücü bir madde.

Kiev, Ukrayna’nın kuşatma altındaki Harkov, Mariupol, Çernigiv ve Mykolaiv gibi Ukrayna’nın bazı şehirleriyle aynı düzeyde yıkıma uğramadı ancak Rus saldırılarının arttı.

Geçen hafta iki seyir füzesi savunma sistemini delip geçti ve iki bölgede yıkıcı hasara neden oldu. Kiev Belediye Meclisi geçen hafta başkentte üç hafta süren savaşta 228 kişinin öldüğünü ve 900’den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Ölenlerden dördü çocuktu.

Kiev yakınlarında Irpin, Bucha ve savaşın vurduğu diğer banliyölerden son zamanlrda tahliye edilenlerin çoğu yaşlı, hasta, yardımsız yürümekte zorlanan insanlardı. Bu da başkentte kalanların büyük bir yüzdesinin kaçmak için gerekli araçlara veya duruma sahip olmayabileceğinin bir göstergesi olarak  nitelendirildi.

Rusya hipersonik füze kullandığını açıkladı

Rusya, Ukrayna’da ilk defa Kinjal hipersonik füzesi kullandığını açıkladı
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun hipersonik aerobalistik füzelere sahip Kinjal füze sistemi ile İvano-Frankivsk bölgesindeki Delyatin yerleşim biriminde Ukrayna askeri birliklerinin büyük bir füze ve havacılık mühimmatının bulunduğu cephaneyi imha ettiklerini sölyledi.

Ukrayna’da ilk defa Kinjal hipersonik füzesi kullanıldığını açıklayan Konaşenkov, 69 askeri unsurun imha edildiğini ve bunların arasında, 4 hava savunma füze sistemi, 4 komuta merkezi, 1 hedef belirleme radar istasyonu, 3 çok namlulu roketatar, 12 cephane ve 43 askeri teknik araç alanının bulunduğunu aktardı.

Rus hava kuvvetlerinin gece 12 İHA’yı vurduğunu ifade eden Konaşenkov, “Rus ordusu bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 196 insansız hava aracı, 1438 tank ve zırhlı araç, 145 çok namlulu roketatar, 556 obüs ve havan topu, 1237 özel askeri araç imha etti.” diye konuştu.

Füzelerin ilk kez 2018 yılında devreye alındığı duyurulmuştu.

Hipersonik Kinjal füzeler atmosferin en üst katmanına kadar çıkabiliyor ve sesten beş kat hızlı uçabiliyor. Azami 2 bin kilometre menzili bulunduğu bilinen Kinjal; 480 kilogram ağırlığında nükleer/konvansiyonel harp başlığına, azami 1 ton fırlatma ağırlığına ve 10 ila 20 metrelik dairesel sapma (CEP) değerine sahip.

Kırım Sivastopol valisi, Rusya’nın Karadeniz filosunun komutan yardımcısı Andrei Paliy‘nin Mariupol’da çıkan çatışmada öldüğünü açıkladı. 

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Aleksey Arestoviç, Rusya’nın tüm cephelerde ilerleyişinin durdurulduğunu; bugüne kadar 6 rütbeli Rus askerinin öldüğünü, Rus ordusunun 14 bin 700 askerini, 96 uçağını, 118 helikopterini ve 476 tankını kaybettiği bildirildi. 

Zelenski, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi‘nin, ülkedeki geniş çaplı savaşı göz önünde bulundurarak, sıkıyönetim dönemi boyunca bazı siyasi partilerin faaliyetlerini askıya almaya karar verdiğini açıkladı.

Çernobil çalışanları serbest

Rusya birlikleri tarafından ele geçirilen Çernobil nükleer santralindeki personelin gitmesine izin verildi. Personel, üç haftadan fazla bir süredir izinsiz ve kesintisiz görev yapıyor ve santralde yatıyordu.

Rusya’nın kontrolünde olan santralde 200’den fazla teknik personel ve korumadan oluşan çalışanlar, şubat ayından bu yana vardiya değiştirmemişti. Vardiya değişikliğinin yapıldığı ve santralin sorunsuz çalışmaya devam ettiği bildirildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.