DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Uğur Şahin: BioNTech Delta varyantına karşı etkili

0

Koronavirüse karşı dünya çapında aşılama devam ederken, virüsün yeni varyantlarından Delta mutantı (eski adıyla Hindistan varyantı) yayılma hızı nedeniyle endişe yaratıyor. Varyant kaynaklı vakalar, kişiler aşı olsa bile hemen her ülkede giderek artarken, normalleşme çabalarına da sekte vuruyor.

Varyanta karşı dünya çapında alınacak önlemler tartışılırken, BioNTech şirketinin kurucu ortağı ve CEO’su Uğur Şahin, şirketin çevrimiçi yıllık genel toplantısında yaptığı konuşmada ürettikleri korona virüsü aşılarının yeni ortaya çıkan varyantlar karşısında da etkili olduğunu belirterek, “Şu anda aşımızı mevcut varyantlara uyarlamanın gerekli olduğuna dair bir kanıt yok” dedi. Şahin, BioNTech’in teknoloji, üretim ve onay alanlarında esnek süreçler üzerinde çalıştığını söyledi.

Şahin, mevcut aşıları yenilemek veya yeni ortaya çıkan bir virüs türüne uyum sağlamak için üçüncü bir dozun gerekli olması durumunda buna hazırlıklı olmak ve hızlı tepki vermek amacıyla aşının yeni varyantlara karşı etkinliğini sürekli analiz ettiklerini kaydetti.

‘Üçüncü doz bağışıklığı yenilemek için gerekli’

Virüsün yeni varyantları hakkındaki edindikleri bilgilerin gün geçtikçe arttığını söyleyen Uğur Şahin, aşılananların bağışıklığının zamanla azaldığı ve bu süreçte yeni varyantların ortaya çıktığını vurguladı. BioNTech kurucusu, “Üçüncü doz aşının bağışıklığı yenilemek için yüksek bir değere sahip olabileceğini varsayıyorum. Ancak, (üçüncü doz) takviye aşılamanın ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olacağını henüz bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Şahin ABD’li ortakları Pfizer ile bu yıl üç milyar doz aşı üretmeyi planladıklarını belirterek, gelecek yıl ise bu rakamın daha da artacağını söyledi. BioNTech, söz konusu aşıların en az yüzde 50’sini kendi üretmeyi planlıyor.

Delta varyantı endişesi

Pandemiyle mücadelede en büyük risk olarak gösterilen Delta Varyantı’nın yayılmasına ilişkin endişeler ise büyüyor.  ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, ABD’de hızla yayılan varyanta ilişkin uyardı. 

İlk kez Hindistan’da rastlanan Delta varyantının çok daha bulaşıcı olduğunu ve hastalığa yakalananların çok daha ağır atlattıklarını söyleyen Fauci, Pfizer/BioNTech aşısı da dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde izin verilen aşıların yeni varyantlara karşı etkili olduğunu belirtti.

Delta varyantı ABD’de ortaya çıkan vakaların yüzde 20’sini oluşturuyor. Varyant kaynaklı vakalarsa her hafta ikiye katlanıyor.

‘ABD’de aşılama hedefine ulaşılamayacak’ 

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, 30 yaş üstü bireylerin yüzde 70’inden fazlasının aşı olduğu, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü’ne kadar ise 27 yaş üstünde bulunup aşı yaptıranların oranının yüzde 70’e ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Gençlerin aşı yaptırmaya daha az istekli olduğuna işaret edilen açıklamada, 18-24 yaş aralığında aşılanma oranının yüzde 47 olduğu bildirildi.

Biden’ın “4 Temmuz Bağımsızlık Günü’ne kadar 18 yaş üzeri yetişkinlerin yüzde 70’inin aşılanması” hedefine ulaşılmasının şu anda mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, bu durumun Beyaz Saray’ın aşı çalışmaları için engel teşkil etmediği belirtildi.

Avrupa da tedirgin

Almanya‘da salgınla mücadeleden sorumlu Robert Koch Enstitüsü (RKI), Delta varyantı ile oluşan enfeksiyonların, hastalığın daha ciddi seyrine yol açtığını varsaydığını açıkladı. RKI, daha kolay bulaşan Delta varyantının (B. 1.617.2) baskın hale gelmesi durumunda, Almanya’da enfeksiyon sayısının tekrar artabileceği uyarısında bulundu.

Delta varyantı İngiltere‘de de yüksek aşılama oranlarına rağmen, birkaç hafta içinde baskın hale geldi. Portekiz’in başkenti Lizbon, hafta sonu Delta mutantı nedeniyle kapatıldı. Rusya‘nın başkenti Moskova‘da Delta varyantının yol açtığı yeni enfeksiyonlar en yüksek seviyeye tırmandı.

Semptomlar değişti

Delta varyantı, Covid-19’un klasik semptomlarından biraz daha farklı belirtiler gösteriyor. En belirgin semptomları, baş ağrısı, ardından boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateş.

Uzmanlar öksürük ve koku kaybı gibi daha “geleneksel” Covid semptomlarının artık çok daha nadir olduğunu ve virüsün bu varyantına yakalanan gençlerin ise hastalığı daha çok ağır bir soğuk algınlığı gibi geçirdiğini kaydediyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.